Wie is eigenaar van Belgische consulaat in Israël?

In Israël is discussie ontstaan over wie de eigenaar is van het gebouw dat door het Belgische consulaat gehuurd wordt. Villa Salameh in Jeruzalem behoort volgens België toe aan de Palestijnse zakenman Constantin Salameh en zijn familie, die in 1948 naar Libanon gevlucht zijn door het geweld dat aan de oprichting van de staat Israël voorafging. Het gebouw in art-decostijl, dat in 1930 door architect Marcel Favier gebouwd werd, geldt als een van de mooiste van Jeruzalem.

Ballingschap
Na zijn vlucht verhuurde de Palestijnse zakenman het gebouw aan België, dat er zijn consul-generaal huisvestte en steeds nauwkeurig de huur betaalde aan de eigenaar. De Knesset stemde enkele maanden na de oprichting van de staat Israël een 'wet op de afwezigen', die het de staat Israël toelaat om de bezittingen in beslag te nemen van Palestijnen in ballingschap, als die zich niet binnen de zes maanden gemeld hadden. Dat was niet mogelijk voor Salameh en de meeste andere vluchtelingen.

Twee miljoen euro
Daardoor kwam Villa Salameh in handen van de staat Israël, die het gebouw enkele jaren geleden verkocht aan de Israëlische zakenman David Sofer, die in Londen woont. Sofer, die volgens de Israëlische wetgeving eigenaar is van het gebouw, eist nu dat de huur ervan op zijn rekening gestort zou worden en eist twee miljoen euro aan achterstallige huur, terwijl de familie Salameh zich nog steeds als eigenaar van Villa Salameh beschouwt.

Gerecht
België erkent de 'wet op de afwezigen' echter niet en weigert om te plooien voor de eisen van Sofer. De Belgische ambassadeur van Israël, Bénédicte Frankinet, werd vorige week bij de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken geroepen, die haar meldde dat de staat Israël Sofer de goedkeuring gegeven had om België voor het Israëlische gerecht te vervolgen. België liet Israël dan weer weten dat het gebouw volgens ons land illegaal verworven werd door de Israëlische staat. (belga/gb)