Wie is de nieuwe defensieminister Steven Vandeput?

Steven Vandeput (links) naast Siegfried Bracke.
BELGA Steven Vandeput (links) naast Siegfried Bracke.
De 47-jarige Steven Vandeput werd in 2010 voor N-VA verkozen in de Kamer. Daar profileerde hij zich vooral op begrotingsthema's en op de NMBS. Daarvoor was hij voorzitter van de N-VA in Limburg en werkte hij als zelfstandige in de bouwsector.

Steven Vandeput studeerde Handels- en Financiële wetenschappen aan de Economische Hogeschool Limburg en begon zijn carrière als zelfstandig ondernemer in de bouwsector. Bij N-VA werd hij al snel lid van de partijraaad en voorzitter van N-VA Limburg, een functie die hij tot 2010 bekleedde. In dat jaar werd hij verkozen in de Kamer, waar hij dossiers als mobiliteit, begroting, Regie der Gebouwen, wetenschap en technologie opvolgde.

Vandeput is ook lid van de commissie Financiën en Begroting, de commissie Infrastructuur, Verkeer en Overheidsbedrijven en van de bijzondere commissies Comptabiliteit en Spoorveiligheid. Daarnaast is hij voorzitter van het Adviescomité Wetenschappelijke en Technologische Vraagstukken.

Gemeenteraad
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 voerde het Kamerlid de N-VA-lijst in Hasselt aan. De partij haalde een kwart van de stemmen, maar bleef in de oppositie. Vandeput werd fractieleider in de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen in mei 2014 trok Vandeput de Limburgse Kamerlijst en werd hij opnieuw verkozen.

In zijn parlementair werk concentreerde de Limburger zich in het bijzonder op de NMBS. Zo had hij felle kritiek op het onderzoek naar het treinongeval in Buizingen, waar volgens hem een verantwoordelijke had moeten worden aangewezen, en op de teruglopende dienstverlening van de NMBS.

Begroting
Ook met commentaar op de ontsporende begroting liet Vandeput - groot pleitbezorger van een begrotingsevenwicht - zich verschillende keren opmerken. Bij de opeenvolgende begrotingscontroles wierp hij premier Di Rupo verschillende keren voor de voeten "de spaarders, de werkende burger en de ondernemers" te viseren. In 2013 stapte hij met zijn partij naar het Grondwettelijk Hof om de belastingverhoging op de liquidatiebonus aan te vechten

In 2012 diende het Kamerlid een wetsvoorstel in om de omgekeerde cliquet in te voeren, en op die manier de verhoging van de brandstofprijzen tegen te gaan. Datzelfde jaar schoof hij ook een vermogensbelasting naar voor als mogelijk onderdeel van een tax shift.

Steven Vandeput is gehuwd, vader van twee, en volgens zijn bio op de partijwebsite liefhebber van duiken en zeilen.

BELGAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.