Wie inschrijfgeld jeugdkamp niet terugvraagt, behoudt fiscaal voordeel

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).
Photo News Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).
Wie het inschrijvingsgeld voor de geschrapte jeugdactiviteiten van de paasvakantie niet terugvraagt, zal nog wel kunnen rekenen op een belastingvermindering. Dat hebben federaal vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) bekendgemaakt.

Door het coronavirus zijn alle jeugdactiviteiten tijdens de paasvakantie geschrapt. Om te vermijden dat jeugdorganisaties massaal in de financiële problemen zouden komen, heeft Vlaams minister Benjamin Dalle al aangedrongen op solidariteit van de betrokken ouders. Die ouders, of althans de ouders voor wie dat financieel mogelijk is, zouden solidair kunnen zijn door het inschrijvingsgeld voor kampjes en activiteiten niet terug te vragen.

Fiscaal voordeel

Samen met federaal minister Alexander De Croo wil Dalle die solidariteit nu ook fiscaal ondersteunen. Wie zijn inschrijvingsgeld niet terugvraagt, blijft recht hebben op de belastingvermindering waar ouders anders ook van kunnen van genieten voor vrijetijdsinitiatieven en kinderopvang (voor kinderen jongeren dan 12 jaar en jongeren met een beperking jonger dan 18 jaar), ook al gaat het kampje niet door. 

Wie zijn inschrijvingsgeld wél terugvordert, krijgt dat fiscale voordeel natuurlijk niet.

"Met deze steun willen we ouders, die het financieel aankunnen, maximaal stimuleren om de jeugdorganisaties te ontzien", aldus minister De Croo. "De marges in het jeugdwerk zijn klein", vult minister Dalle aan. "Hoewel ouders het recht hebben om de inschrijfprijs terug te vragen, roepen we hen expliciet op dit niet te doen als dat voor hen financieel haalbaar is.”

Lees ook:

Hoelang kan het virus overleven op verpakking van voeding en kunnen mijn kinderen nog op zomerkamp? Een antwoord op al je vragen over het coronavirus

Examens mogen, maar moeten niet: de onderwijsminister en experts verduidelijken hoe het verder moet met dit schooljaar (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ronald kesteloot

    Gelukkig staat mijnen stoel op 4 poten. Iedereen van de bevolking moet financieel solidair zijn ondanks het vele verlies. Wanneer doen vele (overbodige) ministers een duit in het zakje?

  • Jozef Vermeulen

    De ouders hebben 30% minder inkomsten, moeten meer betalen voor het eten (kortingen zijn verboden door de regering) én ze moeten nu ook nog betalen voor iets dat ze niet krijgen?

  • Dirk Sonck

    Waarom moet lidgeld van een jeugdkamp fiscaal bevoordeeld worden? Dat begrijp ik niet?