Wie huis erft kan overheid voortaan waarde laten schatten

Wie vastgoed erft, moet bij de aangifte van die erfenis ook de waarde ervan aangeven.
Shutterstock Wie vastgoed erft, moet bij de aangifte van die erfenis ook de waarde ervan aangeven.
Mensen die een huis, appartement of bouwgrond erven, krijgen voortaan bij de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) de mogelijkheid om voor de aangifte van de erfenis een schatting te vragen van het vastgoed. Dat heeft Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters vandaag aangekondigd.

Wie vastgoed erft, moet bij de aangifte van die erfenis ook de waarde ervan aangeven. Dat is echter niet steeds eenvoudig in te schatten voor leken en vaak komen er experts aan te pas.
VLABEL gaat erfgenamen nu de mogelijkheid bieden om vooraf een schatting te vragen. Zo moet de dienst minder controleschattingen uitvoeren om de erfbelasting te kunnen berekenen. Indien nodig behoort een bezoek aan de woning tot de mogelijkheden. De mogelijkheid wordt aangeboden voor overlijdens vanaf 1 april.

"We maken dit mogelijk omdat we de burger vooral een optimale dienstverlening willen geven. Op deze manier biedt VLABEL rechtszekerheid over de waarde van het vastgoed in een erfenis", licht minister Peeters (Open Vld) toe.

Tot 2014 inde de federale overheid de successierechten. Erfgenamen konden toen terecht bij externe schatters. Vanaf 2015 staat VLABEL in voor de inning. Vlaanderen kiest er nu voor om schattingen door de overheid mogelijk te maken. De burger wordt echter tot niks verplicht. Hij kan er nog altijd voor kiezen om zijn vastgoed zelf te waarderen of om op eigen kosten een beroep te doen op een externe schatter.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD DE PELECIJN

  En hoe meer zonnepanelen hoe duurder het wordt, laat de zon maar schijnen maar niet in uw geldbeugel!

 • Gino Denil

  Deze die met belastingen verdient aan de erfenis van de woning mag ze schatten. Als administratieve vereenvoudiging en om de overheid af te slanken zouden we toch gewoon zelf de waarde kunnen doorgeven. Kan zelfs zonder papier, digitaal over een webportaal.

 • rik lagrou

  Dat men dan berekening van sociale woningen neemt De waarde is altijd 30%minder dan prive

 • Nico Van Gheluwe

  Ik vind dat er een wetsvoorstel moet komen dat de overheid met hun vingers van erfenissen moet afblijven. Je werkt en betaald heel je leven voor een huis zodat je dit aan je kinderen kan nalaten. Wat geeft de overheid het recht om belastingen te heffen op iets waar zij geen recht op hebben.Hebben zij gewerkt en betaald voor dit huis?

 • william Masson

  Die mogelijkheid is er vandaag al en bestaat al jaren door een onafhankelijk schatter aan te stellen die volgens het charter werkt, boerenbedrog om te verwijzen naar de zogenaamde nieuwe maatregel niets nieuw.