Wie hoger wil bouwen, zal moeten betalen

De Vlaamse regering werkt aan een heffing op soepelere bouwnormen.
Thinkstock De Vlaamse regering werkt aan een heffing op soepelere bouwnormen.
De Vlaamse regering werkt aan een heffing op soepelere bouwnormen. Die zal ook impact hebben op de deals die promotoren met de overheid sluiten, zo schrijven De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad vandaag.

Het nieuwe instrumentendecreet van de Vlaamse regering voorziet in een gevoelige uitbreiding van de zogenaamde planbatenheffing, een belasting op de meerwaarde bij her­bestemmingen. Wie bijvoorbeeld onbebouwbare grond bezit waarop door een planwijziging plots toch woningen, kantoren of andere gebouwen ­mogen worden neergezet, moet een heffing betalen op die door de overheid ge­creëerde meerwaarde.

Versoepeling van bouwvoorschriften

Het initiatief van de Vlaamse regering breidt de heffing nu uit naar de meerwaarde die ontstaat door de versoepeling van bouwvoorschriften. De nieuwe belasting zou van toepassing zijn als de overheid het aantal bouwlagen van een bestaand ruimtelijk uitvoeringsplan op een perceel ­ver­meerdert, wanneer de bouwhoogte of -diepte wordt verhoogd, of de bouwdichtheid toeneemt. Dat geldt zowel voor gebieden bedoeld voor wonen, als voor bedrijvigheid en recreatie.

De uitbreiding is interessant in het licht van de heisa de afgelopen weken en maanden rond gewijzigde bouwvoorschriften in Gent en Antwerpen. Soms worden ruimte­lijke uitvoeringsplannen immers aangepast en op maat geschreven in functie van nieuwbouwprojecten.

Op gronden waar er geen ruimtelijk uitvoeringsplan is, geldt de taks niet.
91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stavros kanakaris

  Wie dus genoeg betaald, mag alles. Zoiets heet corruptie. De Verandering Werkt.

 • Frans Vermeylen

  Dus alles kan als je er maar voor betaald!

 • Luc Van den Bulcke

  Taksje hier taksje daar en de graaiers gaan maar lekker verder!

 • Hans Hoppe

  Wat een leuke rechtse belastingsregering ! Waar fulmineerde de NVA voor 2014 nu ook alweer tegen ? En wat zou het NVA model ons opbrengen ? Wat een grove vieze leugen was dat !

 • Henri Bosmans

  Na de betonstop zullen veel oude huizen vervangen moeten worden door appartementen. Aangezien dit een verhoging van het aantal bouwlagen inhoud zal de kassa dus weer rinkelen.