Weyts wil wettelijk kader voor drones: "Ons luchtruim lijkt wel de Far West"

Ben Weyts
BELGA Ben Weyts
Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), dringt bij zijn federale collega voor Mobiliteit, Jacqueline Galant (MR), aan op een wettelijk kader omtrent drones. Momenteel is er geen enkele specifieke regel die van toepassing is op afstandsbestuurde luchtvaartuigen, stelt Weyts in een mededeling. "Het nut van drones is duidelijk, maar de wetgeving er rond niet", vat hij het samen.

Recent kwamen drones regelmatig in het nieuws door het overvliegen van kerncentrales in Frankrijk, en dit weekend ook boven de centrale van Doel. Maandag was er ook een melding van een drones van de politie Midlim die verdween tijdens een interventie.

"Momenteel lijkt ons luchtruim inzake drones eerder de Far West. Niemand weet waaraan of waaraf, nochtans zijn er heel veel nuttige toepassingen mogelijk. Drones kunnen helpen bij branddetectie, hulp bieden bij ongevallen of rampen, gevaarlijke of verwoeste gebieden bevoorraden, luchtfoto's maken om een gebied in kaart te brengen, kunnen bij een verkeersongeval de situatie en de file-impact overzichtelijk inschatten, enz. De toepassingsmogelijkheden zijn legio en kunnen zelfs levens redden", vindt de Vlaams minister.

"Met een duidelijke wetgeving vatten we de cowboys die de regels aan hun laars lappen makkelijker." Bedrijven kunnen door een wetgevend kader de drones verder op punt zetten. Toepassingen zoals Google Earth en Street View tonen volgens Ben Weyts aan dat privacy en digitale ontwikkelingen hand in hand kunnen gaan. "Dit moet ook mogelijk zijn bij drones", besluit hij.