Weyts wil app die gsm blokkeert in bedrijfswagens

thinkstock
1 op 3 bestuurders van een bedrijfswagen gebruikt geregeld zijn gsm achter het stuur. Dat is dubbel zoveel als wie met een eigen auto rijdt. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vraagt actie van bedrijfsleiders.

"Er bestaan applicaties die de smartphone blokkeren tijdens het rijden en die automatisch een bericht sturen naar wie de bestuurder probeert te bereiken", legt Weyts uit. "Voor bazen is het een kleine moeite om hun personeel verplicht zo'n app te laten gebruiken."

Volgens een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft 13% van de bestuurders met een bedrijfswagen nu al zo'n app, tegenover 4% van de anderen.

"Niet nodig"

Werkgevers staan niet te springen om een dergelijk systeem te verplichten voor de ruim 500.000 bestuurders van bedrijfswagens in ons land. "We moeten iedereen oproepen om niet met zijn gsm bezig te zijn achter het stuur. Maar verplicht een app laten installeren, daar loop ik niet warm voor. Dan zal er wel weer een andere app opduiken die de blokkering opheft", zegt Voka-topman Hans Maertens. Eenzelfde geluid bij Unizo: "Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat rijden met je gsm in de hand absoluut niet oké is. Een app lijkt ons niet nodig." (BHL)

Waarom kunnen zo veel chauffeurs de verleiding van hun telefoon tijdens het rijden toch niet weerstaan ondanks dat ze weten dat het gevaarlijk is? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
115 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Zo maken dat de auto niet kan starten als de gsm niet in de kofferbak ligt!

 • Patrick Goebel

  Doe dat maar in alle wagens en vrachtwagens Weyts, en laat ons tenminste 160km/u rijden op de autoSNELweg wanneer het niet druk is.

 • KRIS uyttersprot

  Ik heb een GSM. Ligt ergens te liggen. Leeg. Al wekenlang. Je kan je zelfs niet voorstellen hoe zalig het is om niet om de haverklap gestoord te worden met onbenulligheden. Ik ga zelfs mijn abonnement opzeggen.

 • Tommy Roelants

  "Go For Zero" is onhaalbaar, tenzij we allemaal letterlijk stilstaan. GSM, alcohol, snel rijden etc... is allemaal niet goed en verhoogt je kans op een ongeval. Maar hoe ver willen we gaan om dit allerlaatste verkeersslachtoffer te vermijden? Ergens stopt de redelijkheid en haalbaarheid toch???

 • Ilse Verspreet

  Dan moet het voor iedereen, niet enkel voor mensen met bedrijfswagen. Iedereen of niemand, anders ben je aan het discrimineren.