Weyts verbaasd dat De Backer proefeiland Knokke schrapt: "Niets doen is geen optie. We móeten Knokke en zijn inwoners beschermen"

Het proefeiland voor de kust van Knokke zal er volgens staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer, niet komen.
Rv Het proefeiland voor de kust van Knokke zal er volgens staatssecretaris voor de Noordzee, Philippe De Backer, niet komen.
Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) reageert vandaag verbaasd op de berichtgeving dat het proefeiland voor de kust van Knokke er voorlopig niet komt. Dat meldde staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) gisteren. Hij vraagt Weyts om met alternatieven te komen.

De Vlaamse regering wil met het proefeiland onderzoeken of een kunstmatig eiland de badstad beter kan beschermen tegen zware stormen. Maar de burgemeester van Knokke, Leopold Lippens, tekende tegen de aanleg verzet aan. Staatssecretaris De Backer meldde gisteren dan weer dat het eiland er op dit moment niet komt, omdat de voorwaarden van het Marien Ruimtelijk Plan (MRP) niet vervuld zijn.

In een reactie zegt Weyts dat het eiland een testcase is voor een van de alternatieven voor de bescherming van de kust. Weyts is verbaasd omdat onder meer burgemeester Lippens zich in het verleden positief uitliet over de aanleg van het eiland. Ook staatssecretaris De Backer was in 2016 mede-initiatiefnemer, zegt Weyts. "Het is dan ook verbazend dat de staatssecretaris nu plots verklaart dat het proefeiland als testcase voor één van de alternatieven uit het alternatievenonderzoek alvast geschrapt mag worden. Het zou niet beantwoorden aan de voorwaarden van het Marien Ruimtelijk Plan. Bizar, want het ontwerp van Marien Ruimtelijk Plan omschrijft enkel de zoekzone voor het proefeiland."

Niet-bestaande Marien Ruimtelijk Plan

Bovendien zou de Vlaamse regering ook nog geen advies geformuleerd hebben over het ontwerp van het MRP. Ook de federale regering heeft het nog niet goedgekeurd, vervolgt Weyts. Het MRP zit nog in openbaar onderzoek tot eind september en er is nog geen geen voorstel of vergunningsaanvraag ingediend voor het proefeiland. "Niettegenstaande dit alles weet de staatssecretaris nu blijkbaar reeds dat het nog niet bestaande proefeiland-plan niet beantwoordt aan het niet-bestaande Marien Ruimtelijk Plan", dixit Weyts.

"Als de initiatiefnemers en grote voorstanders van het proefeiland nog voor het alternatievenonderzoek hun staart intrekken, kunnen ze meteen ook duidelijk maken welk alternatief ze dan wél zien. Want niets doen is geen optie. We móeten Knokke en zijn inwoners beschermen tegen heviger overstromingen dan destijds verwacht." De minister wacht nu het verdere verloop van de procedure af.

Reactie De Backer

De Backer zette vandaag de puntjes op de i: "Het MRP werd in eerste lezing goedgekeurd op de ministerraad. Voorwaarden, criteria en de noodzakelijkheid van wetenschappelijke onderbouwing werden duidelijk beschreven."

"Kustbescherming is een exclusieve Vlaamse bevoegdheid, van minister Weyts. Het is aan de collega-minister aan te tonen welke alternatieven er zijn én wat de beste oplossing is voor kustbescherming, binnen de voorwaarden opgelegd in het MRP van De Backer", voegt hij daar aan toe.

"We moeten, voor ons én voor toekomstige generaties, de beste oplossing vinden die bewoners, ondernemers en het toerisme van onze Belgische kust geen schade toebrengt. Tot die oplossingen moeten we doordacht komen, door constructief overleg én het consequent volgen van de beschreven procedures", aldus nog De Backer. 
138 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Vera Bres

  willy goelen >>> mooi geschreven man ....als ze het beter weten ,laat ze maar pootje baden op de Lippenslaan !!!!! Laat maar zijn , het geld dat je daar niet moet insteken , kan je besteden aan de armzalige pensioenen van de privé. En als het water te hoog komt , dan moet Lippens het water maar tegenhouden ; Mozes kon dat ook .

 • Francois stras

  @ Gerard Braeckmans , Weyts is gewoon een belachelijk ventje, alsook Van Den Driesche en Muyters is toch wel de clown van de NVA , ik ben zeker geen NVA stemmer .Maar persoonlijk denk ik , dat een eiland de toekomst veilig kan stellen.

 • Francois stras

  waar maken we ons druk over , laat de zeedijk en de lippenslaan maar overstromen als ze niet willen luisteren , de Nederlanders weten wel beter , deze hebben ervaring .Enfin als het water in de lippenslaan loopt ,kunnen ze een kano kopen en hun golfkarretjes naar het containerpark brengen!!

 • raf peeters

  Weyts weer,wie had het weer kunnen betalen?.Wat ging NVA weer doen ,èèn of andere belasting invoeren om het te financieren,is het al niet genoeg dat NVA op 4 jaar tijd de staatsschuld met miljarden de hoogte hebben ingejaagd en we vandaag extra belastingen betalen om die zogezegd terug te schroeven,mooi gelogen heel die hun verkiezingsprogramma,maar in oktober en volgend jaar zal er aan gedacht worden

 • Gerard Braeckmans

  Gisteren in Terzake was Weyts, ronduit belacheliijk.