Weyts: "Tijdskrediet is er niet om op wereldreis te gaan"

Ben Weyts.
PHOTO_NEWS Ben Weyts.
In een interview in De Standaard ontkent N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts dat de partij de pensioenen en uitkeringen wil bevriezen. "Leugens om de mensen bang te maken." Maar de partij wil wel elders snoeien: minder ambtenaren, minder brugpensioenen, en strengere regels voor het tijdskrediet.

De N-VA is een hevige aanhanger van de zogenaamde Moesen-norm, wat er op neerkomt dat de uitgaven van de overheid de komende jaren nominaal bevroren worden en dus niet meer mogen stijgen. Maar critici wijzen er op dat daardoor de uitkeringen en pensioenen naar beneden gaan, aangezien het leven duurder wordt, en het budget gelijk blijft. Econoom Wim Moesen zelf, naar wie de norm genoemd is, vertelde eerder in De Morgen dat de N-VA zijn plan "te ruw en te bruut" interpreteert. Ook Groen-voorzitter Wouter Van Besien waarschuwde gisteren in 'De Zevende Dag' voor de toepassing van de norm.

"Leugens"
Maar Ben Weyts noemt die waarschuwing "leugens". "De Moesen-norm geldt niet voor de pensioenen en alle andere uitkeringen, die volgen de index." Daardoor is er dan wel elders snoeiwerk nodig, besparingen die de N-VA hoopt te vinden bij minder ambtenaren, het beperken van de werkloosheid in de tijd, het uitdoven van de werkloosheid met bedrijfstoeslag (het vroegere brugpensioen), en een verstrenging van het tijdskrediet. "Dat systeem dient om werknemers weer mentaal fit te krijgen, niet om wereldreizen te maken", klinkt het daarover.

Ook in de gezondheidszorg valt nog veel te besparen, "tot vijftien procent".

Geen Moesen-norm in Vlaanderen
Zaterdag al verklaarde Weyts in De Tijd dat enkel de uitgaven van de federale regering bevroren moeten worden, niet die van het Vlaamse niveau. "De Vlaamse regering stelde drie jaar op rij een begroting in evenwicht voor. Straffen is niet nodig", zo verklaarde Weyts. Bovendien komen met de staatshervorming en de nieuwe bevoegdheden niet alle budgetten mee naar het regionale niveau. "Op de bevoegdheden die naar Vlaanderen komen, wordt meteen 12,5 procent geknipt. Dat is veel strenger dan de Moesennorm", klonk het daarover.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels