Weyts stuurt inspecteurs naar kippenbedrijf in Wingene, Lidl stopt samenwerking

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).
Photo News Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een inspectieteam naar het scharrelkippenbedrijf in Wingene gestuurd, dat in opspraak is gekomen na undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Dat laat hij maandagavond weten. Supermarktketen Lidl heeft dan weer beslist de samenwerking met het bedrijf onmiddellijk stop te zetten.

Minister Weyts roept de landbouwsector op om hem te volgen in zijn strijd voor meer dierenwelzijn, anders zullen nog dergelijke beelden naar boven komen. "Ofwel volgt de sector in het hoger leggen van de lat met betrekking tot dierenwelzijn, ofwel zal men ten onder gaan", aldus Weyts. "Want ook nu zal het betrokken bedrijf klanten verliezen en commercieel bloeden."

Begin juli nog werd het aantal voltijdse werknemers bij de Inspectie Dierenwelzijn verdubbeld naar 22. Dat gebeurde na wantoestanden in een slachthuis en een broeierij in Tielt. "We voeren het aantal inspecties gestaag op", zegt Weyts nog. 

De minister gaat niet mee in de oproep van Animal Rights om geen eieren meer te eten. "Je kan perfect tegen een aanvaardbare prijs en met respect voor dierenwelzijn kippen kweken en eieren produceren. Dat bewijzen talloze bedrijven in Vlaanderen elke dag", besluit hij.

Wie zit er achter dierenrechtenorganisatie Animal Rights? Twee kruisvaarders met een missie (HLN+)

Een beeld uit het campagnefilmpje van Animal Rights.
RV / Animal Rights Een beeld uit het campagnefilmpje van Animal Rights.

 Lidl beëindigt samenwerking

Winkelketen Lidl heeft op zijn beurt beslist de samenwerking met het scharrelkippenbedrijf Pyfferoen onmiddellijk stop te zetten. "De normen waaraan een scharrelei moet voldoen, zijn zeer duidelijk omschreven in het bestek. Als die met voeten worden getreden, is er geen samenwerking mogelijk", zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. 

Volgens Animal Rights worden de eieren van Pyfferoen bij Lidl onder het huismerk als scharreleieren aangeboden. Lidl bevestigt de samenwerking met Pyfferoen, "maar", zo preciseert woordvoerster Isabelle Colbrandt, "de reportage werd gedraaid in stallen waar geen eieren voor Lidl van afkomstig zijn." Dat kan je afleiden uit de code op de eieren, die tot op het hok nauwkeurig is. "De beelden doen echter vermoeden dat er meer aan de hand is, waardoor we beslist hebben de samenwerking onmiddellijk te beëindigen."

Lidl was in 2012 naar eigen zeggen de eerste Belgische retailer die verse kooieieren schrapte uit het assortiment. Sinds 2016 worden in huismerkproducten zoals mayonaise en andere koude sauzen alleen nog vrije-uitloopeieren verwerkt.
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sharon Debeul

  Weyts heeft meer inspecteurs op pad dan dat er medewerkers bij Animal Rights zijn, en toch is het Animal Rights die keer op keer met resultaten afkomt voordat Weyts maar iets gedetecteerd heeft. Hij schiet in actie omdat hij tekort schiet.

 • Rik Bogaert

  Alles, na slachthuis te Izegem gaat ie er alweer wat werkloos maken! Intussen kom je maar op tv eh! En die 2 van animal rechts, zouden die door hem betaald worden? Hij laat zijn job door anderen doen, en hij loopt met de pluimen weg!

 • Peter Hegge

  Devos-Lemmens heeft daar geen problemen mee. Lotus ook niet. Het zijn sponsors van de Belgische Politici.

 • JAN krommentak

  Men loopt altijd achter de feiten aan , men is al lang van dit probleem op de hoogte dit is niet de eerste reportage die dit toont alleen dacht iedereen dat dat verbeterd was !

 • Zjeppe Fierens

  De vorige ministers staken hun kop gewoon in het zand! Proficiat Weyts!