Weyts over kilometerheffing: "Ik begrijp dat Nederlanders niet graag betalen"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en zijn Nederlandse collega van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen.
BELGA Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en zijn Nederlandse collega van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen.
Melanie Schultz van Haegen, de Nederlandse minister van Infrastructuur, is tegen het plan van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts om een kilometerheffing voor personenwagens in te voeren. "Tol in België dupeert de Nederlandse automobilisten", zegt de minister. Ook de Nederlandse mobiliteitsclub ANWB vindt de tolplannen "een slecht plan". "Ik begrijp dat de Nederlanders niet graag betalen, maar ze rijden massaal over onze wegen terwijl het enkel de Vlamingen zijn die daarvoor betalen", zegt Weyts.

Weyts zei gisteren in VTM Nieuws dat hij een kilometerheffing voor personenwagens wel "genegen" is. "Want dat kan leiden tot een belastingverlaging voor de Vlaming", zei de minister. Hij zei ook dat er "zoveel buitenlandse chauffeurs (zijn) die door Vlaanderen razen zonder dat ze 1 eurocent bijdragen aan de weginfrastructuur". Weyts heeft nog geen concreet voorstel klaar, maar wil een eventuele kilometerheffing "weloverwogen en bestudeerd" invoeren.

Schultz van Haegen wijst erop dat Vlaanderen al eerder aangaf een dergelijke tolheffing in te willen voeren. Maar "dit is gelukkig nooit van de grond gekomen", zo klinkt het. De minister zegt nu dat ze de ontwikkelingen scherp in de gaten zal houden en dat ze aan Weyts zal vragen wat hij precies van plan is. 

Weyts zelf reageert vanmiddag ook op de tegenkanting uit Nederland: "Ik begrijp dat de Nederlanders niet graag betalen, maar ze rijden massaal over onze wegen terwijl het enkel de Vlamingen zijn die daarvoor betalen. Vervolgens hebben ze er wel geen enkel probleem mee om, eenmaal in Frankrijk, de kredietkaart boven te halen."

De minister zegt de bekommernis over de weginfrastructuur te delen. "Net daarom dat het budget voor de weginfrastructuur in Vlaanderen met een derde stijgt volgend jaar, en dat we de opbrengst van de buitenlandse chauffeurs willen gebruiken voor zowel de afschaffing van de verkeersbelasting, als extra investeringen in de weg en alternatieven."

Photo News
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).
BELGA Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

'Vervolgens hebben ze er wel geen enkel probleem mee om, eenmaal in Frankrijk, de kredietkaart boven te halen'

Ben Weyts

"Zorg dat de kwaliteit dan een beetje fatsoenlijk is"

Ook directeur ledenbelang Ferry Smith van mobiliteitsclub ANWB vindt de plannen maar niets. Op het NOS-journaal zei hij dat ons land jarenlang te weinig heeft geïnvesteerd in goede infrastructuur. "Het is oneerlijk dat Nederlanders zouden moeten opdraaien voor de kosten, terwijl ze zelf al relatief veel wegenbelasting betalen. Vooral als je op die wegen moet reizen om op vakantie te gaan." Hij heeft ook een les voor ons land. "Als je van plan bent geld te vragen, zorg dan ook dat de kwaliteit van de weg een beetje fatsoenlijk is."

Smith wijst er bovendien op dat als de belastingen voor de Vlamingen omlaag zouden gaan, dat financiële discriminatie is. Duitsland wilde namelijk eerder iets vergelijkbaars doen, maar werd door de Europese Commissie teruggefloten.