Weyts: "Ook boomhutten moeten in logiesdecreet"

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts.
PHOTO_NEWS Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts.
Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts (N-VA) werkt aan een vereenvoudiging van het logiesdecreet en wil dat ook nieuwe logiesvormen vergund geraken. "Denk maar aan een boomhut bijvoorbeeld, die vraagt om een andere regelgeving," klonk het in Gent op de lancering van de nieuwe gids 'Logeren in Vlaanderen Vakantieland'.

Weyts vroeg zijn administratie om een evaluatie van het huidige decreet en wil volgend jaar een nieuw logiesdecreet. "De regels en procedures moeten eenvoudiger worden, om zo het aanbod kleinschalige logiesvormen uit te breiden" zegt Weyts. Hij wil daarmee specifiek het openen van B&B's aantrekkelijker maken. "In bepaalde gebieden zoals Vlaams-Brabant is er een achterstand, terwijl West-Vlaanderen en Limburg absolute koplopers zijn." Met een nieuw logiesdecreet wil Weyts kleinschalige en authentieke vormen van verblijfstoerisme blijvend in de markt zetten.

Het nieuwe decreet moet ook deuren openen voor nieuwe logiesvormen. "Denk maar aan een boomhut bijvoorbeeld, die vraagt om een totaal andere regelgeving en raakt met het huidige logiesdecreet nooit vergund", klinkt het.

Tijdens de lancering van de derde gids 'Logeren in Vlaanderen Vakantieland', wees Oost-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Eddy Couckuyt (CD&V) erop dat met de afschaffing van het Provinciefonds, middelen voor dergelijke promotiecampagnes elders gezocht moeten worden. "Via interprovinciale solidariteit hebben we dit in 2014 tijdelijk overbrugd, maar dat was eenmalig, terwijl dit een te succesvol product is om te laten schieten" aldus Couckuyt. Minister Weyts reageerde daarop dat de promotie van binnenlands toerisme een taak van de provincies is, en dat ze daarvoor hun eigen fiscale bevoegdheden hebben.

Nieuw boek
Met een vernieuwde website en een geactualiseerd logiesboek is 'Logeren in Vlaanderen Vakantieland' klaar voor nog meer toerisme in eigen land. Want dat blijkt succesvol, de eerste acht maanden van dit jaar noteerden de Vlaamse logiesuitbaters zeven procent meer overnachtingen door landgenoten.

"In het logiesboek staan 501 logies, daarnaast adverteren apart op de website nog eens 174 logies", zei Stefaan Gheysen, directeur Logeren in Vlaanderen vzw op 'het Grootste ontbijt van Vlaanderen', een promotie-actie woensdagmorgen in de stations van de provinciehoofdsteden. "Het nieuwe boek bevat extra tips uit de Vlaamse regio's, de Kunststeden en de Kust, er staan voor het eerst ook tips in van de reporters van het Eén-programma Vlaanderen Vakantieland."

Consumentenonderzoek naar het aanbod van logeren in Vlaanderen Vakantieland 2013 wees uit dat er dat de deelnemers in de eerste plaats verbleven in een hotel of B&B, goed voor respectievelijk 215 en 190 adresjes in de gids. Vakantiewoningen, met 234 tips het grootste aanbod in de gids, werden vooral gekozen door reisgezelschappen met (klein)kinderen en grotere groepen. Regio's worden vooral gekozen in functie van fiets- en wandelmogelijkheden, maar de kwaliteit (aantal sterren) blijkt doorslaggevend. Bijna tachtig procent van de logies binnen Logeren in Vlaanderen Vakantieland heeft overigens drie sterren of meer, vakantiegangers geven uitbaters een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,3 op 10.

De derde editie van het logiesboek is het resultaat van een samenwerking tussen Logeren in Vlaanderen vzw, de Vlaamse provincies, Horeca Vlaanderen en de Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme.