Weyts (N-VA): "Wathelet solliciteert onverdoken voor ontslag"

BELGA
De Vlaamse vicepremiers in de regering-Di Rupo gaan in het verzet tegen de 'soloslim' van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) die de vluchtroutes van de luchthaven wil wijzigen zodat de Brusselse zuidrand wordt ontzien. Dat staat vandaag in de financiële krant De Tijd. In een brief aan premier Di Rupo (PS) hebben ze de evocatie van het dossier naar de ministerraad gevraagd. Ook N-VA reageert verbolgen: "Dit is een onverdoken sollicitatie voor een ontslag", klinkt het bij N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

Wathelet kondigde gisteren vier maatregelen op zeer korte termijn aan die 'de komende dagen gelijktijdig in voege treden'. Wathelets bijsturingen komen er in essentie op neer dat de bemiddelde zuidrand van Brussel wordt ontzien.

De Vlaamse vicepremiers Pieter De Crem (CD&V), Johan Vande Lanotte (sp.a) en Alexander De Croo (Open VLD) voelden nattigheid en schreven al een boze brief naar premier Di Rupo, waarin ze hem herinneren aan de afspraak die op 25 april op het kernkabinet is gemaakt. Die luidde dat eventuele voorstellen door de staatssecretaris en voogdijminister Milquet ter bespreking aan de kern moeten worden voorgelegd. "Met deze brief willen we, gezien de periode van voorzichtige zaken, formeel de evocatie van het dossier naar de ministerraad vragen."

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.
BELGA Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.

Milquet in de bres
De beslissingen over de vluchtroutes rond Brussels Airport moeten niet goedgekeurd worden door de ministerraad. Dat zegt cdH-vicepremier Joëlle Milquet. Ze countert daarmee het verzet van de Vlaamse vicepremiers.

Maar ook cdH-vicepremier Joëlle Milquet heeft intussen een brief naar Di Rupo geschreven. Daarin countert ze de kritiek van Pieter De Crem (CD&V), Johan Vande Lanotte (sp.a) en Alexander De Croo (Open Vld). Volgens haar is Wathelet perfect bevoegd om de vluchtroutes op Brussels Airport bij te sturen zonder dat dat moet voorgelegd worden aan de ministerraad.

"Zoals dat in het verleden tientallen keren is gebeurd met bevoegde ministers van sp.a, CD&V en andere, heeft Melchior Wathelet in het kader van het dagelijkse beheer van zijn bevoegdheden instructies gegeven. Er worden daarbij geen nieuwe routes ingevoerd, alleen worden de in het luchthavenakkoord voorziene routes geoptimaliseerd en enkel voor de Brusselse zuidrand", aldus Milquet. Volgens haar kan haar cdH-collega juridisch dan ook niks verweten worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.
PHOTO_NEWS Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

"Sollicitatie voor ontslag"
"In een periode van lopende zaken, zonder de controle van het parlement dat ontbonden is, ingrijpende wijzigingen aanbrengen in zo'n gevoelig dossier als de vliegroutes, is een onverdoken sollicitatie voor een ontslag", zegt Weyts (N-VA). "Ik stel voor dat CD&V en Open Vld hun collega op zijn wenken bedienen in plaats van wat te blazen en te dreigen. Voor zulke spelletjes is nu eenmaal geen plaats in een regering", aldus Weyts.

Volgens Weyts "misbruikt" Wathelet zijn regeringsfunctie "om zichzelf en zijn partij nog eens snel te profileren vlak voor de verkiezingen". "Hij is niet eens bijster origineel door simpelweg de stunt van toenmalig staatsecretaris Isabelle Durant in 2003 nog eens dunnetjes over te doen", besluit de N-VA'er.

N-VA-Kamerlid Ben Weyts.
BELGA N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

"Onaanvaardbaar"
Vlaams parlementslid en schepen in Zaventem Eric Van Rompuy (CD&V) noemt de beslissingen van staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) onaanvaardbaar. Dat zei hij vanochtend in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Volgens Van Rompuy verstoort Wathelet met zijn beslissing echter het fragiele evenwicht van het bereikte luchthavenakkoord. Door de beslissing van Wathelet wordt volgens Van Rompuy Brussel ontzien, maar door het gebruik van de Ikea-route verschuift een deel van de overlast naar de regio van Nossegem en Kortenberg. En dat is voor de CD&V-schepen van Zaventem onaanvaardbaar.

De Vlaamse vicepremiers in de federale regering hebben al aan premier Elio Di Rupo laten weten dat ze niet opgezet zijn met de 'soloslim' van Wathelet en vragen om het dossier te evoceren op de ministerraad. Van Rompuy steunt die demarche. "Natuurlijk moet dit besproken worden op de ministerraad. Het gaat om een inhoudelijke wijziging van het afgesproken plan", aldus Van Rompuy. Hij vindt ook dat er meer overleg nodig is met de Vlaamse regering.

Van Rompuy heeft ook twijfels bij de rechtsgeldigheid van de beslissing van Wathelet. Volgens hem hadden veel problemen kunnen voorkomen worden als men het 'plan-Schouppe' in een wet had gegoten.

BELGA
De controletoren van de luchthaven van Zaventem
BELGA De controletoren van de luchthaven van Zaventem