Weyts lanceert huisdiercampagne: "Bezint eer ge met dieren begint"

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) lanceert een campagne om kandidaat-eigenaars van huisdieren bewust te maken van hun verantwoordelijkheden. De campagne moet ervoor zorgen dat minder huisdieren in een asiel terechtkomen. "Dieren zijn geen zakken chips die je uit de rayon plukt in de supermarkt", zegt Weyts. "Bezint eer ge met dieren begint".

Het sensibiliserende luik van de campagne bestaat uit enkele filmpjes die digitaal gelanceerd worden. Het informatieve luik bestaat uit een reeks huisdierenfiches op de website www.huisdierinfo.be, waarin de noden van populaire huisdieren opgelijst staan.

"Elk jaar belanden er tienduizenden dieren in een asiel omdat de eigenaars niet meer voor hen willen of kunnen zorgen. Er zijn veel baasjes die een dier in huis halen in een impulsieve bui", zegt de minister. Na een tijdje zijn ze uitgekeken op het dier en zijn ze niet meer bereid om het dier de volledige zorg te geven.

"Jammer genoeg zijn er nog veel mensen die dieren als wegwerpproducten behandelen", zegt Weyts. "Kandidaat-eigenaars moeten zich goed bewust zijn van alle verantwoordelijkheden die ze samen met een dier in huis halen".
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  De dierenasielen geven die raad of waarschuwen al lang voor impulsieve aankopen of adoptie. De commerce natuurlijk niet. Weyts heeft groot gelijk van dat nog eens te herhalen.

 • Loesje Vranken

  Inderdaad, het is niet omdat kinderen je de oren van de kop zagen om een huisdier dat je dat moet geven. Als je dan eerlijk uitlegt aan kinderen dat het beestje anders de ganse dag alleen thuis zit als er twee moeten gaan werken zullen ze dit argument wel snappen.

 • Yvan Lissens

  Geen slecht idee. Huisdieren worden te dikwijls gekocht als "speelgoed" voor de kinderen. Als dan blijkt dat het huisdier niet mee op verlof kan belandt het, in het beste geval, in het asiel, of men laat het dier gewoon ergens achter. Een dier in huis halen vraagt verantwoordelijkheid.

 • Jef Lois

  Heeft die clown nu echt niks beter te doen? Zoals verbeteren gevaarlijke kruispunten, aan pakken en verbeteren van opstoppingen op snelwegen, verbeteren wegen want soms voel je jezelf in Afrika. Neen hij houd zich bezig met huisdieren en automobilisten pesten. Weyts stemhokje 18 & 19!

 • Mario Kaya

  Eindelijk een minister die eens echt probeert een verschil te maken vr de dieren!!