Weyts kijkt "met open geest" naar vrijmaken markt autokeuringen

BELGA
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil een eventuele vrijmaking van de markt van autokeuringen "met open geest" bekijken. Dat zegt hij in een reactie op het voorstel van mobiliteitsclub VAB.

Uit een onderzoek van VAB blijkt dat automobilisten niet onverdeeld tevreden zijn met de keuring in België. Vooral de kostprijs, de roettest, de objectiviteit en de wachttijden scoren slecht tot zeer slecht. Van de ondervraagde automobilisten is 64 procent van oordeel dat het aangerekende tarief te hoog is in verhouding tot de geleverde prestaties. VAB suggereert om de markt voor keuringscentra vrij te maken. Dat zou meer centra en lagere tarieven opleveren.

Vlaanderen kreeg na de zesde staatshervorming zelf de bevoegdheid over de keuringscentra, die per provincie zijn georganiseerd. In elke provincie werd destijds via aanbesteding een bedrijf aangesteld dat het monopolie heeft op de keuring.

"Ik heb in het kader van mijn nieuwe bevoegdheid al een eerste screening van de centra laten uitvoeren", zegt Weyts. "Daaruit blijkt dat er ruimte is voor verbetering. De prijs-kwaliteitverhouding kan wel degelijk omhoog."

De minister wil nu eerst samenzitten met de bedrijven die de keuring organiseren. Een vrijmaking van de markt wijst hij niet af. "Ik ga dat met open geest benaderen", geeft hij aan.

Ben Weyts.
PHOTO_NEWS Ben Weyts.