Weyts is getouwtrek met Airbnb beu en dreigt met rechtszaak: "Ze moeten Vlaamse regels volgen"

Photo News
Minister van Toerisme Ben Weyts is de attitude van Airbnb helemaal zat. De organisatie weigert consequent om gegevens van verhuurders door te geven, waardoor Toerisme Vlaanderen geen controles kan uitvoeren. Weyts dreigt met hoge boetes en een rechtszaak.

Wie zijn huis of appartement wil verhuren, moet daarvoor aan enkele voorwaarden voldoen. Er moet een brandveiligheidsattest zijn, een plan met nooduitgangen en brandinstructies (in vier talen) en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Die zaken worden gecontroleerd door Toerisme Vlaanderen aan de hand van steekproeven. Behalve bij Airbnb, want dat bedrijf wil de gegevens van de verhuurders niet delen met de overheid. "Dat kan alleen als er een geldig juridisch verzoek komt", klinkt het daar.

In de praktijk zijn er dus amper controles, geeft Weyts toe. "Sinds vorig jaar gaan controleurs alleen langs als er een klacht is, of bij 'twijfel'. "In totaal zijn al zo’n twintig controles uitgevoerd." Een peulschil als je weet dat zo'n 6.000 Vlamingen een pand aanbieden op Airbnb.

Weyts is de attitude van het bedrijf nu helemaal beu. "We staan op een kruispunt", zegt hij in Het Nieuwsblad. "Ofwel kantelt Airbnb volledig naar de witte zone, ofwel naar de zwarte. Ik ga de druk verhogen en alle juridische inspanningen leveren om te zorgen dat ze de Vlaamse regels volgen. Als ze blijven weigeren, kunnen we administratieve boetes opleggen tot 25.000 euro, maar we kunnen ook nog veel verder gaan. Ik hoop dat Airbnb beseft dat er veel op het spel staat."

"Argumentatie van Airbnb houdt juridisch geen steek"

Airbnb heeft geen been om op te staan, meent Toerisme Vlaanderen. "Volgens de gespecialiseerde juridische adviezen die Toerisme Vlaanderen heeft ingewonnen, houdt de argumentatie van Airbnb geen steek", reageert woordvoerder Stef Gits. "Op basis van het logiesdecreet moet een website zoals Airbnb bij een steekproef of bij een klacht de gegevens van het logies vrijgeven aan Toerisme Vlaanderen."

Ook verhuurders die zich niet aanmelden, zijn overigens in fout. "Het logiesdecreet bepaalt dat iedereen die in Vlaanderen een logies verhuurt aan toeristen, dat zelf spontaan moet melden bij Toerisme Vlaanderen. Via het uitbatersportaal dat Toerisme Vlaanderen speciaal daarvoor heeft onderworpen, is zo'n aanmelding bovendien op vijf minuten klaar."
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert DE REU

  Gaat hij nu die mensen de duivel gaan aandoen, heeft hij nog niet genoeg mensen gekloot.

 • dirk caels

  Weer ene van NVA die geld ruikt. Het is en blijft een partij die enkel geld wil, en niets anders.

 • rudolf jacobs

  ik ben ganse regering beu ,op mr Francken na zijn het allemaal beunhazen

 • Kevin du Bois

  Hij zal het eens oplossen

 • karien denil

  oei, zijn er in België REGELS ???... die opgevolgd worden en indien niet bestraft worden ??? dat wist ik niet !!! enkel bij de belastingsdiensten...die passen alles toe wat maar kan opbrengen