Weyts: “Flitscontroles door privébedrijven zijn bespreekbaar voor mij”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
BELGA Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Het voorstel van verkeersveiligheidsinstituut Vias om privébedrijven in te schakelen voor het uitvoeren van flitscontroles, is "bespreekbaar" voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Ik ben daar niet ongevoelig voor", zo zei de N-VA-minister vandaag in ‘De Ochtend’ op Radio 1.  

Verkeersinstituut Vias lanceerde vandaag een memorandum met een pakket uitdagingen en voorstellen op het vlak van verkeersveiligheid. Een van de maatregelen die Vias voorstelt is om privébedrijven in te schakelen bij het uitvoeren van snelheidscontroles. Dat gebeurt ook al in het buitenland en het zou de politie de kans geven zich meer te concentreren op andere verkeersinbreuken, meent Vias. 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt het voorstel een debat waard. Volgens hem kan het niet binnen de huidige regelgeving. "Maar ik ben er niet ongevoelig voor. Het zou bespreekbaar moeten zijn", zo zei hij in ‘De Ochtend’. Voorwaarde is dat er voldoende controle is op de vaststellingen die gebeuren door private bedrijven. 

Vertrouwensovereenkomst

“Vandaag gebeuren de vaststellingen ook door machines. Je zou die logica kunnen doortrekken en controles laten uitvoeren door mensen die misschien geen politiestatuut hebben, maar met wie er wel een soort vertrouwensovereenkomst bestaat", aldus Weyts. Volgens de N-VA-minister zou het de politie zelf ook "kunnen ontlasten" en zou de politie zich op die manier kunnen "concentreren op andere taken, zoals de veiligheid op straat".

Voor een ander voorstel van Vias, de invoering van de helmplicht tot 14 jaar, loopt Weyts minder warm. Dat debat is niet nieuw. "Ook de grootste voorstanders van de fiets weten dat als we de helm gaan verplichten voor jongeren veel van die jongeren minder gaan fietsen. Dan krijg je een negatief saldo", aldus Weyts.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  De N-VA met zijn politiestaat en privémilities krijgen stilletjes aan vorm. "Maai" , "scheer" en "trim" ze op tijd, zodat de Vlaamse maatschappij zichtbaar netjes blijft omgaan met elkaar !

 • herman cohen

  Nu gaat men ook bedrijven aanzetten om hun winstmarge op te trekken via flitscontroles. Wat is het volgende ? Ordehandhaving en wegcode zijn eigen aan de overheid daar bestaan wetten over , zelf de intentie van gedachte van Weyts is verwerpelijk en ondemocratisch. Evenwel is NVA de democratie weinig gelegen.

 • peter servranckx

  Dus privéfirma's zullen toegang krijgen tot de databank van de burgers ?

 • Marc Statham

  Goed zo,de idioten moeten eruit, en trek ook de boetes sterk op.

 • jos robben

  nog maar eens een voorbeeld dat het hele flitsbeleid, onder het mom van verkeersveiligheid, een bewust georganiseerde ordinaire geldklopperij was, is en blijft. De kassa moet gevuld op gelijk welke manier