Weyts: "Als het aan mij ligt, gaan recidiverende dierenbeulen naar de gevangenis"

Ben Weyts
David Legreve Ben Weyts
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts belooft strengere straffen voor dierenmishandeling in het nieuwe jaar. "2018 wordt een keerpunt in de strijd voor meer dierenwelzijn", klinkt het in een boodschap op zijn eigen website. Er komt een inspectieteam dat specifiek toezicht houdt op slachthuizen, en wie herhaaldelijk dieren mishandelt, riskeert een effectieve celstraf van 18 maanden.

Op de laatste ministerraad in december werd beslist dat de straffen voor dierenmishandeling een pak strenger worden. De bestraffing van recidiverende dierenmishandelaars wordt verdrievoudigd van 6 naar 18 maanden gevangenis, wat betekent dat daders een effectieve celstraf riskeren. "Wie niet horen wil, zal voelen", zegt Weyts. "Zeker diegene die bij herhaling betrapt worden. Als het aan mij ligt, gaan die naar de gevangenis."

Vlaamse materie

De N-VA-minister pompt ook 3 miljoen euro in de oprichting van een inspectieteam dat specifiek toezicht zal houden op de werking van slachthuizen. Een aantal van die slachtinrichtingen kwamen het afgelopen jaar in opspraak wegens dierenmishandeling. Met een nieuw inspectieteam moet de pakkans groter worden. Bovendien komt er in elke politiezone en bij alle parketten een verantwoordelijke voor dierenwelzijn, en zullen de kosten die gepaard gaan met de inbeslagname van dieren teruggevorderd kunnen worden.

Volgens Weyts is het een goede zaak dat dierenwelzijn nu een Vlaamse bevoegdheid is. "Toen Dierenwelzijn nog federale materie was, kende geen hond de bevoegde minister", klinkt het. Sinds 2014 is het aantal meldingen van mogelijke dierenmishandeling of dierenverwaarlozing echter gestegen met 150 procent. "Mensen merken dat dierenwelzijn voortaan serieus genomen wordt. Dierenbeulen krijgen nu het signaal dat ze in 2018 nog meer kans maken op nog meer controle en nog strengere straffen. Dat geeft meer vertrouwen om dierenleed te melden bij de overheid." De nieuwe regelgeving moet wel nog door het parlement worden goedgekeurd. 
88 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid mertens

  Hoge tijd dat dieren in de grondwet komen! Zware straffen.... voor dierenmishandeling Zijn van groot belang ! Wie geen respect heeft voor dieren, heeft dit meestal ook niet voor mensen!!

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Direckt op pakken en opsluiten en behandel ze zoals zij de dieren mishandelen Weyts ni wachten ze kunnen niet praten hè de dieren

 • Sharon Debeul

  Als het aan de dieren lag, dan kozen ze voor Animal Rights ipv Minister loopt achter de feiten aan.

 • Paul Matterne

  Nieuwjaarsnacht rond 0.20 u. op de weg van Halen (Limb.) naar Geetbets (Vl. Brab. In het licht van mijn wagen komt er plots een hond naar me toegerend. Als dierenvriend herkende ik in een flits de uitdrukking van het dier : angst en paniek. Wanneer gaan de vuurwekafstekers nu eens eindelijk aan onze dieren denken ?

 • Tom Faes

  Pels kwekerijen , jacht ,legbatterijen , niet onnozel doen hé Ben. En mijnheer Pieters u en uw ganse familie is die 40 € opslag vanaf vandaag weeral kwijt aan diesel en benzine accijnzen en opnieuw suikertax op suikervrije drank of hoe dom kan je zijn.