Wetsvoorstel wil automatische toekenning van tegemoetkoming voor mensen met handicap

Het wetsvoorstel is afkomstig van Nahima Lanjri (CD&V).
BELGA Het wetsvoorstel is afkomstig van Nahima Lanjri (CD&V).
Vanaf 1 januari 2021 moeten personen met een handicap de tegemoetkomingen waarop ze recht hebben, automatisch toegekend krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V). Twaalf jaar geleden al stemde het parlement in met een automatische toekenning, maar intussen is het nog steeds wachten op het uitvoeringsbesluit. Met haar wetsvoorstel wil Lanjri dat recht nu effectief uitvoeren.

"Al twaalf jaar wachten personen met een handicap op de hen beloofde automatische toekenning van tegemoetkomingen waarop ze recht hebben", zegt het christendemocratische Kamerlid. "Een uitvoeringsbesluit liet al die tijd op zich wachten. Ondanks herhaaldelijk aandringen bleef het KB dode letter."

Het is volgens Lanjri meer dan duidelijk dat de huidige manier van werken veel te complex is voor heel wat personen met een handicap. Ze voert onderzoek aan waaruit zou blijken dat bijna 40 procent van de uitkeringsgerechtigden niet zelfstandig zijn dagelijkse administratie en geldzaken kan beheren. "Veertig procent van de uitkeringsgerechtigden weet niet hoe ze moeten krijgen waar ze recht op hebben. Daarom moet het automatisch gebeuren vanuit de overheid.”

Omdat haar geduld op is, dient ze nu een wetsvoorstel in om die rechten wél automatisch toe te kennen, zonder uitstel. "Bij voorkeur komt er nog een koninklijk besluit om alles tot in de puntjes te regelen, maar zelfs zonder KB zal de administratie zich moeten organiseren om de uitkeringen automatisch toe te kennen tegen uiterlijk 1 januari 2021", legt Lanjri uit. "Het lijkt me een kleine stap vooruit in een land waar 30,5 procent van de personen met een handicap met een inkomen onder de armoededrempel leeft.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Vrancken

  Gaat nog duren tot na nieuwjaar , eerst moeten de dure diners nog betaald geraken van dat ministervolkje. Onze politici en Sinterklaas hebben één groot verschil : sint kan zijn zak oneindig leeg blijven maken en politici blijven hun zakken oneindig vullen.

 • Mi Janssens

  Ik hoop dat nooit je kind, man, moeder of jezelf helse pijnen en gehandicapt moet worden. Nooit wens ik het je toe wat een lijdensweg. Mijn dochter wacht gewoon op haar laatste controle al 3 jaar.Ellelange lijsten en dokter mag niets doen. Dus denk even na.

 • Anita Billen

  Dat ze dat goed nachecken want er zitten ook komedianten bij die hiervan gaan profiteren.

 • Jules Vermeers

  Ik ben al jaren invalide en pas enkele jaar geleden, toevallig, kwam het uit dat ik heel die tijd in feite recht had op een tegemoetkoming, nu ik ben tevreden dat het uiteindelijk in orde is gekomen voor de toekomst. Dat is een heuse verandering in mijn leven, e ik gebruik dat om mijn leven leefbaar te maken en de nadelen van mijn handicap weg te werken, niet jaloers zij ik koop er geen luxe of reizen mee. Gewoon een iets normaler leven meer niet.

 • Paul Philippaerts

  Toch raat dat ze daar nu mee afkomt. Cd&v heeft toch jaren dat ministerie geleid. Hebben ze toen geen tijd gehad. Wel hypocriet om nu de grote sinterklaas van de gehandicapten te komen uithangen.