Wetsvoorstel: retroactief sociaal gas- en stroomtarief voor personen met handicap

iStock
Personen met een handicap hebben sinds 2017 recht op een sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Maar ze moeten soms maanden of zelfs jaren wachten voor ze dat sociaal tarief daadwerkelijk toegekend krijgen. In de Kamer steunen de Zweedse partijen (N-VA, Open Vld, MR en CD&V) nu een wetsvoorstel dat het sociaal tarief voor de betrokken mensen retroactief toepast. 

Het sociaal tarief wordt nu pas toegepast vanaf de eerste dag van het trimester waarin het Directoraat-Generaal Personen met een Handicap beslist om een tegemoetkoming voor personen met een handicap toe te kennen. "Soms laat de beslissing over een tegemoetkoming echter lang op zich wachten, waardoor ze soms maanden- of zelfs jarenlang teveel betalen voor hun gas- en elektriciteitsfactuur. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500 kwh elektriciteit per jaar is dat al gauw 280 euro en meer per jaar", zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. 

Het wetsvoorstel moet het tarief nu retroactief toekennen. "Als bijvoorbeeld blijkt dat iemand al vanaf januari 2018 een handicap heeft, maar de DGPH beslist pas in oktober 2018 dat die persoon ook recht heeft op een tegemoetkoming voor personen met een handicap, dan moet ook het sociaal tarief voor gas en elektriciteit toegekend worden vanaf januari en dus niet pas vanaf oktober. De uitkering als persoon met een handicap wordt immers ook al retroactief toegekend".

Het probleem werd al langer aangekaart door de federale ombudsman.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chiron Delombaerde

  Raf, ik ben 66% werkongeschikt, heb geen recht op een tegemoetkoming omdat mijn medische kosten te laag zijn. Ik kan wel niet werken en moet dus leven van een minimumuitkering. Mensen die al dat geld krijgen mogen hun pollen kussen dat ze het krijgen want ze krijgen het verre van allemaal. En dan is zo een sociaal tarief meer dan welkom! Al moet ge u daar ook niet teveel bij voorstellen want dat gaat niet over monster bedragen.

 • raf peeters

  Zonder onbeleefd te zijn ,maar wat is er anders aan als je als invalide een ei bakt of kookt?.Invalide worden goed betaald,1700€ netto heeft er eentje die persoonlijk ken en niet van het soort dat dagelijks in rolstoel zit hoor ,er zijn mensen die voor minder dagelijks moeten werken.Men is in Belgie zeer snel invalide en dat is geen geheim en die kunnen zelfs nog klinkers leggen .

 • Baba Aurhum

  Behalve voor invaliden die op ziekenfonds staan, die genieten van niets.

 • Daniel Mignolet

  Gratis parkeren en nog vele andere voordelen. Velen onder hen zijn profiteurs die onze gemeenschap veel geld kosten.