Wetsvoorstel N-VA: "Laat koppels trouwen waar hun hart ligt"

Voor Open Vld en CD&V is voorstel "zeker bespreekbaar"

Andra Schollaert en Ward Van Duppen
RV Andra Schollaert en Ward Van Duppen
Je moet kunnen trouwen in je geboortedorp, ook als je er niet meer woont. Daar heeft N-VA-parlementslid Goedele Uyttersprot een wetsvoorstel over ingediend. "Zeker bespreekbaar", zeggen Open Vld en CD&V.

Trouwen voor de wet kan nu enkel in het dorp of de stad waar je gedomicilieerd bent. "Maar mensen hebben lang niet meer altijd een band met de plek waar ze wonen. Vaak trouwen ze liever op de plaats waar ze opgroeiden", zegt Uyttersprot. "Ik vind dat koppels moeten kunnen trouwen waar hun hart of hun roots liggen." Daartoe heeft ze een tijdje geleden een wetsvoorstel ingediend, maar de bespreking in de commissie Justitie laat op zich wachten.

"Het is inderdaad een vraag die vaak voorkomt", vindt Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld). "We moeten opletten dat dit voorstel de controle op schijnhuwelijken niet bemoeilijkt, maar als dat niet het geval is, kunnen wij het zeker steunen." Ook voor CD&V-parlementslid Raf Terwingen is het bespreekbaar. "Al zullen we daarmee de wereld niet redden."

In afwachting van de nieuwe wet wringen sommigen zich in bochten om nu al te trouwen in een andere gemeente. Zo ook Andra Schollaert (28) en Ward Van Duppen (30): zij wonen al enkele jaren in Vilvoorde, maar gaven enkele maanden geleden hun jawoord op het gemeentehuis van Haaltert, het geboortedorp van de bruid. Al moest die daarvoor vlak voor haar huwelijk wél terug bij haar ouders gaan wonen.

BELGA45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerry Cle

  Mensen zullen vooral willen trouwen in een gemeente met een beroemde burgemeester of een fotogeniek gemeentehuis.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Laat de mensen eenmaal trouwen zoals in sommige landen. Ofwel voor de kerk , ofwel in het gemeente, stadhuis of op een andere plaats ! Ik ben geboren in Kipuchi moet ik daar dan terug naartoe voor mijn derde huwelijk ? De NVA zou zich beter met echte problemen bezig zijn . Maar ja verstand moet je meekrijgen van je ouders ....

 • peter colson

  De koopprijs van een huis is afhankelijk van de markt en niet van de politiek beste Bruno. Als jij je huis vandaag aan 150.000 euro koopt, ga jij het na 20 of 30 jaar weer verkopen aan 150.000 euro? Ik denk het niet want je wil zelf het maximum uithalen waarvoor je nog iemand vind die jouw vraagprijs wil betalen.

 • Guy Dupont

  Mooi voorstel maar gaat niet ver genoeg. Geef mense de vrijheid om te trouwen waar ze willen in de wereld. En zorg dat de benodigde documenten vlot inorde komen. Zelf ben ingetrouwd in Polen documenten niet via de gemeente maar via Belgisch consulaat in Polen in orde. De gemeente/stad Mechelen stuurde me eerst van het kastje naar de muur met hoge kosten. Ps. Ik ben geen fan van de N-VA maar vind wetsvoorstel zeer goed. Nu benieuwd war ervan zal komen....?

 • Geert Matthys

  Laat mensen gewoon een papier opgestuurd krijgen waarin bevestigd wordt dat ze getrouwd zijn, maar nee, het moet weer geld opbrengen en je moet opdagen om een of andere schepen bezigheidstherapie te geven. Heel het proces kan geautomatiseerd worden via PC.