Wetenschappers vragen in open brief verbod op killerrobots

In 2013 riep de Britse 'Campaign to Stop Killer Robots' ook al op tot een verbod op killerrobots. Dit was hun mascotte.
Reuters In 2013 riep de Britse 'Campaign to Stop Killer Robots' ook al op tot een verbod op killerrobots. Dit was hun mascotte.
Aan de vooravond van een parlementaire hoorzitting roepen 88 Belgische wetenschappers de Belgische regering op een nationaal verbod in te stellen op killerrobots. De wetenschappers in robotica en artificiële intelligentie (AI) vragen in een open brief dat België zich aansluit bij de internationale beweging die deze wapensystemen wil verbieden.

Vandaag houdt de Kamer een hoorzitting over killerrobots naar aanleiding van een resolutie die oproept tot een verbod op deze volledig autonome wapens. Killerrobots kunnen doelen selecteren en aanvallen "zonder betekenisvolle menselijke controle", zo wordt in een mededeling over de open brief uitgelegd.

De 88 wetenschappers zeggen dat de ontwikkeling van dergelijke wapensystemen een ernstige bedreiging vormt voor het internationaal recht en de mensenrechten. Killerrobots kunnen volgens hen ook de drempel om oorlog te voeren verlagen, terwijl een gewapend conflict op een grotere schaal dan ooit tevoren zou kunnen plaatsvinden.

De wetenschappers waarschuwen voor een wapenwedloop en escalatie van conflicten. Killerrobots roepen voorts vragen op met betrekking tot wie er verantwoordelijk is als er iets misgaat.

De oproep van de Belgische wetenschappers volgt op vergelijkbare initiatieven in Canada en Australië. In juli 2015 riepen luidens de mededeling al meer dan 3.000 wetenschappers op tot een verbod op volledig autonome wapens, terwijl in augustus dit jaar 116 CEO's van robotica en AI-bedrijven, onder wie Elon Musk (SpaceX, Tesla, PayPal, ...) zich uitspraken tegen killerrobots.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • sus Beysen

  Nu is het einde echt met rasse schreden in het zicht aan het komen de mens het enige dier dat zichzelf vernietigd

 • Laurent Van der elst

  De nieuwe oorlog. Een virtueel spel. Drones tegen androids. En de winnaar krijgt...kwijtschelding van staatsschuld.

 • Sabine Delanghe-De Jonckheere

  eens zoiets ontwikkeld is, kun je dat niet meer tegenhouden, het had nooit mogen uitgevonden worden? een teken dat de mens van nature zondig is

 • Mike Bemelmans

  Die hebben te veel films gezien waarschijnlijk.

 • Nele De Spiegeleer

  Ik wil niet oog in oog staan met zo'n robot die een politieagent zou vervangen. Liever iemand met een geweten.