Wet die geneesmiddelen in België moet houden is geschorst

Beeld ter illustratie.
photo_news Beeld ter illustratie.
Honderden geneesmiddelen zijn moeilijk verkrijgbaar in België omdat ze in het buitenland duurder zijn. Daardoor kopen bedrijven de medicijnen in ons land op om ze met winst elders door te verkopen. Een wet die daar iets aan wilde doen, is geschorst door het Grondwettelijk Hof. Dat bericht Gazet van Antwerpen vandaag.

Het federale parlement heeft in mei, onder impuls van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), een wet uitgevaardigd die daar deels komaf mee moest maken. In die wet werden de zogenaamde "groothandelaars-verdelers" verplicht om geneesmiddelen voor de Belgische markt alleen nog te verkopen aan Belgische apotheken of aan andere Belgische groothandelaars. Groothandelaars-verdelers zijn de bedrijven die de geneesmiddelen van de producenten naar de apotheken verdelen, en aan wie de producent de bestelling niet mag weigeren, in het belang van de volksgezondheid. 

Het Grondwettelijk Hof heeft de wet nu geschorst, nadat enkele bedrijven beroep hadden aangetekend. Dat betekent dat groothandelaars-verdelers de geneesmiddelen die bestemd zijn voor de Belgische markt, toch mogen exporteren. Het FAGG bestudeert waarom de wet is geschorst. Mogelijk heeft het te maken met een belemmering van het vrij verkeer van goederen. Maggie De Block zegt dat ze de wet blijft verdedigen.

“Exportverbod is disproportioneel” 

“Wij hebben van in het begin gewaarschuwd dat deze maatregel buitenproportioneel is en zijn doel voorbij schiet”, reageert N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter.

Volgens haar heeft de N-VA zelf voorstellen uitgewerkt. “We willen geneesmiddelenfirma’s en de verdelers gelijk behandelen, de producenten moeten boetes kunnen opgelegd worden als zij bewust de markt afschermen door te kleine voorraden bij te houden of te veel te exporteren naar landen waar de winstmarges hoger liggen. Als blijkt dat er aanhoudende tekorten zijn, dan pas moet een exportverbod kunnen worden opgelegd, zowel aan de producenten als aan de verdelers.”
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ghijs Elvan

  Maggie heeft er voor gezorgd dat de producenten goedkoper in België leveren. Hierdoor heeft ze budget om deze terug te betalen. Maar onze goedkopere voorraad verdwijnt naar het buitenland. Ook de producenten zijn hier niet tevreden mee, want zij blijven met hun duurdere buitenlandse voorraad zitten. De oplossing is de prijs optrekken tot op het niveau van het buitenland en de terugbetaling beperken tot het bedrag dat nu ook al terugbetaald wordt.

 • GERARD DE PELECIJN

  Waarom mag de bevolking eens geen wetten maken want onze vertegenwoordigers verdraaien de wetten naar hun kant!

 • Karel Vanormelingen

  Ghijs de block weet heel goed dat die wet er nooit door zou komen haar baas vhst en co doen alles voor de bilderberggroup en de respectievelijke lobby’s of wie denkt u dat de wijngaarden en de haciënda van Merkel en co betaalde

 • ANN LIMBOS

  Met andere woorden : wij mogen creperen !

 • Jean West

  Voor ze een wet maken eerst toetsen of dit wel kan. Er is vrij verkeer in Europa van personen en goederen dus wat hadden ze verwacht. Ieder bedrijf groot of klein probeert zoveel mogelijk winst te maken.