West-Vlamingen dienen klacht in tegen kerncentrale in Duinkerke

Kerncentrale van Gravelines
Wikipedia Kerncentrale van Gravelines
Een twintigtal Belgen hebben zaterdag in de Franse stad Duinkerke klacht ingediend tegen de Franse staat en EDF, de uitbater van de kerncentrale van Gravelines. Ze laken daarmee de gebrekkige beveiliging van de kerncentrale.

Net over de Belgische grens ligt de op een na grootste kerncentrale van Europa, die van Gravelines. Binnenkort beslist Frankrijk over de toekomst van de centrale. Net daarom beslisten een twintigtal kustbewoners om een klacht in te dienen omwille van de gebrekkige veiligheid en de risico's die daarmee gepaard gaan.

"Net als de Belgische reactoren is ook Gravelines onvoldoende bestand tegen aanvallen", zegt Eloi Glorieux, nucleair expert bij Greenpeace België. "De Franse staat en uitbater EDF weigeren voorlopig hun verantwoordelijkheid op te nemen en brengen zo burgers in Frankrijk én België in gevaar." Greenpeace en de actievoerders vinden dat EDF en de Franse staat te weinig initiatieven nemen om de beveiliging van de centrale te verbeteren. 

Johan Vande Lanotte

De Belgen gingen naar het politiekantoor van Duinkerke waar ze klacht indienden. Eén van hen was de Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte. Ook een tachtigtal Fransen dienden klacht in.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick de Anno

  Die "expert" is van opleiding communicatiewetenschapper en ex lid van Groen. En die blaaskaak moeten we geloven als "expert"?? Blijkbaar is er om "expert" te zijn tegenwoordig geen opleiding of kennis meer vereist, ze publiceren alles als je je maar expert noemt.

 • Willem Coopman

  Johan Vande Lanotte heeft gebrek aan aandacht... bij deze is deze rechtgezet. De kerncentrales staan er al vele jaren, waarom werden geen jodium tabletten bezorgd aan de West-Vlamingen terwijl de A'penaars er enekel jaren terug wel toegestopt kregen.

 • jo vandenberghe

  De grens oversteken daarvoor?Er is hier anders ook nog werk aan de winkel!

 • christiane dewaele

  Wat willen ze zich in Frankrijk moeien als hun woord in Belgie nog niet gehoord word

 • Gilbert Haelewyn

  Zouden de Groenen weet hebben van een nakende aanslag op de kerncentrale? En Vande Lanotte zou liever windmolens bouwen, het liefst via zijn eigen bedrijf.