West-Vlaamse lijst VITAL geschrapt

Het hoofdbureau voor de verkiezingen in West-Vlaanderen heeft de lijst VITAL geschrapt. Er zullen nu maar twaalf lijsten deelnemen aan de verkiezingen voor het Vlaams parlement op 7 juni. Op de lijst VITAL stond een kandidaat zonder rijksregisternummer. De man kon ook niet worden aangetroffen op zijn verblijfplaats.

Standpunten overgenomen
VITAL is een initiatief van Vital Haeghebaert uit Bredene. Hij wilde voor de negende keer aan een verkiezing deelnemen. "Ik wil met mijn deelname vooral enkele standpunten naar voor brengen die nadien door de andere partijen worden overgenomen", zegt Vital Haeghebaert.

Telkens vooruit
"In het verleden lanceerde ik ondermeer het idee voor het afschaffen van forfaitaire belastingen. Bij elke verkiezing ging ik er wel op vooruit. Ik ben wat teleurgesteld dat ik ditmaal niet kan deelnemen maar als de gezondheid het toelaat, ben ik er de volgende keer weer bij. Het is vooral jammer van het vele werk. Het verzamelen van vijfhonderd handtekeningen om te mogen deelnemen, is niet evident. Ze zouden dat moeten afschaffen want het is niet democratisch."

Opvolger
Op de lijst VITAL stond bij de effectieven iemand die niet voorkomt in het rijksregister. De kandidaat werd opgespoord maar werd niet gevonden. Door zijn schrapping, ontstond er een onevenwicht tussen het aantal effectieven en opvolgers. Het document om een opvolger te schrappen, droeg een verkeerde datum en kon niet worden aanvaard. De hele lijst is daarop geschrapt.

Onevenwicht
Ook bij de lijsten Belgische Alliantie en Vrije Christen Democraten (VCD) was er een onevenwicht tussen het aantal effectieven en het aantal opvolgers. Maar deze lijsten werden tijdig en met de juiste documenten gecorrigeerd.

In West-Vlaanderen zullen de stembrieven voor de verkiezing van het Vlaams parlement twaalf lijsten tellen: Het zijn CD&V, Open vld, sp.a, Vlaams Belang, Lijst Dedecker, Groen!, SLP, PVDA+, Belgische Alliantie, Vrije Christen Democraten (VCD) en Linkse Sociale Partij (LSP). (belga/edp)