West-Vlaamse gouverneur wil boetes voor afval op strand: "Strandgangers zijn een bende vuilaards"

Opkuis van afval op het strand van Blankenberge (Archiefbeeld).
PHOTO NEWS Opkuis van afval op het strand van Blankenberge (Archiefbeeld).
De West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé wil boetes opleggen voor wie afval achterlaat op het strand. "We kunnen geen acties blijven organiseren", zegt hij aan de krant Het Nieuwsblad.

Na een mooie dag aan het strand van Blankenberge moeten zeker 140 vuilnisbakken worden leeggemaakt en moet het zand tot op tien centimeter diepte worden gezeefd om alle afval te verwijderen. "Mensen komen hier op vakantie en zijn weg uit de dagelijkse sleur. Dan is afval niet hun prioriteit”, zegt Nico Germonprez van de beheerder van het Blankenbergse openbaar domein in de krant.

Confronteren

In de andere badsteden aan onze Belgische kust is dat niet anders. "Per week in het topseizoen halen we gemiddeld twaalf ton afval op", reageert de burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (sp.a). Toch blijft hij hoopvol: "We confronteren mensen aan iedere strandingang met de problematiek: met infoborden en met kijkkasten vol peuken en blikjes. Daardoor zien we dat strandgangers ervoor kiezen om een halfuurtje het strand op te ruimen in plaats van op hun handdoek te blijven liggen."

We moeten hen in hun portefeuille treffen als we het probleem willen oplossen.

De West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé

"Sensibiliseren helpt niet"

De West-Vlaamse gouverneur Decaluwé is minder hoopvol. "We werken al jaren rond deze problematiek. Ondanks al onze acties blijven ze vuilnis achterlaten. Met pijn in het hart stel ik vast dat onze strandgangers een bende ‘vuilaards’ zijn. De oplossing? Sensibiliseren helpt blijkbaar aan geen kanten. We moeten hen in hun portefeuille treffen als we het probleem willen oplossen.”

"Misschien moeten we al het vuil eens een week laten liggen en kunnen de toeristen tussen het afval gaan liggen?", aldus nog een misnoegde provinciegouverneur.

Misschien moeten we al het vuil eens een week laten liggen en kunnen de toeristen tussen het afval gaan liggen?

De West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé

Politie

"Het grote probleem is het op heterdaad betrappen", klinkt het verder. "Hoe organiseer je dat? Enerzijds pleit ik niet voor meer politie op het strand. Anderzijds is het ook niet mogelijk, want met onder meer 7 miljoen dagtoeristen heeft de politie het al druk genoeg. Op dat vlak wordt de kust nogal stiefmoederlijk behandeld en kunnen we niet rekenen op extra politionele steun." Net daarom pleit de gouverneur er al jaren voor om het toeristisch seizoen aan de kust te laten erkennen als een evenement.

De politiezone Brugge zegt op dit moment de handen vol te hebben met transmigranten in Zeebrugge en rekent op het gezond verstand en de verantwoordelijkheidszin van de toeristen. 

Ook de politiezone Westkust zegt weinig speelruimte te hebben. "De aanpak van milieudelicten is in eerste instantie voor de milieuinspectie en de gemeentelijke milieudiensten met hun GAS-vaststellers. Subsidiair deed de politiezone soms gemengde acties tegen zwerfvuil en loslopende honden mét de gemeentelijke GAS-vaststellers. Echter gelet op de inzet voor de fandorpen voor het WK-voetbal, de inzet met betrekking tot de vervanging van de stakende cipiers, de inzet voor de NAVO-top in Brussel, het gegeven dat er geen versterking is voor de kustregio tijdens de zomer, én het huidige topseizoen, is er voor politiezone Westkust geen beleidsvrije ruimte meer over om bijstand te geven bij acties", aldus korpschef Nico Paelinck. 

Harde maatregelen

Ook hoofdredders hebben de bevoegdheid om te beboeten. "Maar zij moeten instaan voor de veiligheid, dat is hun hoofdtaak." Volgens Decaluwé zijn er nog andere oplossingen. "Als ik in buitenland bekijk hoe proper het er soms bij ligt, dan zijn er zeker oplossingen voor handen, ook al zijn die soms hard", besluit Decaluwé. Harde maatregelen wegen volgens de gouverneur op tegen de huidige kostprijs om dagelijks de stranden proper te houden.

Jobstudenten ruimen het strand van Bredene op (Archiefbeeld).
PHOTO NEWS Jobstudenten ruimen het strand van Bredene op (Archiefbeeld).270 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  stadskas leeg ,nutteloze bende daar,en trouwens durf jij wel op het strand komen,of heb je dit ook weer van horen zeggen,en van wie ga je die boetes ontvangen meerendeel van hetgeen dat op strand zit is buitenlands of nieuwe belgen haha

 • Marcel Wouters

  Ikke, ikke, en de rest kan stikke. Dat is de slogan van de huidige generatie. OP alle gebied is dat merkbaar. In het verkeer, auto parkeren op 2 parkeerplaatsen, hun leeggoed blikjes, en plastiek aan de kant van de weg werpen, als ik er maar van af ben. Fietstoeristen die van zichzelf zeggen natuurliefhebbers te zijn, doen hetzelfde. In de Limburgse bossen en ook elders een wandeling maken om dan te zien dat de zo gezegde natuurliefhebbers hun blikjes daar ook achter laten.

 • louis pippers

  we zullen er wegblijven dan zijn ze vlug uitgepraat en als je de Gouverneur bekijkt ziet er toch zelf geen propere uit

 • Gino Denil

  De doppers moeten helemaal niet ingezet worden om andermans vuil op te ruimen, Peter Gijselaar. Iedereen moet zijn eigen vuil opruimen. Het is een vervuilde mentaliteit om dat te stellen. Dezelfde arrogante egoïstische mentaliteit van deze die overal gewoon hun vuil gooien. Een ander moet het maar opruimen.

 • Fons De spons

  Goed voorstel, strenger optreden zodat het strand vlekkeloos achterblijft. Minder opkuis, minder personeel nodig. Wat overbodig is moet dan wel ontslagen worden.