West-Vlaamse delegatie ondernam studiereis naar China ondanks waarschuwingen Staatsveiligheid

De zetel van de Staatsveiligheid in Brussel.
photo_news De zetel van de Staatsveiligheid in Brussel.
Hoewel de Staatsveiligheid waarschuwde voor spionagegevaar, is gouverneur Decaluwé van West-Vlaanderen samen met een delegatie van dertien korpschefs, zes burgemeesters en de baas van de politieschool toch naar China gegaan voor een studiereis. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. 

De groep werd bij aanvang van de tiendaagse trip met een militaire parade ontvangen door een Chinese provincie­gouverneur en bezocht het hoofdkwartier van gsm-fabrikant Huawei en pakjesdienst Alibaba. Er was ook een rondleiding in Shanghai waar de groep een cameraschild bezocht.

Vlak voor vertrek zette de Staatsveiligheid een sensibiliseringsbriefing op. "We waarschuwden hen op alle mogelijke manieren voor deze trip. Maar ze luisterden niet", zegt een bron aan Het Nieuwsblad en De Standaard. “Wegens spionagegevaar had de Staatsveiligheid gewaarschuwd voor de reis. Maar ze luisterden niet, ze wilden te graag naar China”, zegt een bron. “Zeker het bezoek aan Huawei valt zwaar”, klinkt het. Huawei wordt door vele westerse veiligheidsdiensten gezien als een instrument voor spionage door de Chinese overheid. 

Decaluwé “verbaasd”

Gouverneur Decaluwé reageert verbaasd. Hij erkent dat hij gebrieft is door de Staatsveiligheid. "Maar eerlijk, ze hebben nooit gezegd dat ik die reis niet mocht organiseren. Als ze dat vinden, moeten ze dat duidelijker zeggen. Ik ga al dertig jaar naar China en ga volgende maand nog eens. Ik heb niet het gevoel dat ik bespioneerd ben geweest", aldus Decaluwé.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Van ieder individu dat meeging elke eurocent zelf laten betalen . Wedden dat er de volgende keer minder reislustigen zullen meegaan ?

 • Rik Tytgat

  We reizen bij voorkeur ver om te leren, alleen spijtig dat eens ze terug thuis zijn de mensen daar niets van merken. Maar niet getreurd, volgende maand gaat hij opnieuw ondanks het feit dat hij ondertussen wel duidelijk weet dat het afgeraden wordt. Potverteren is moeilijk af te leren.

 • HUGO COOLSAET

  Ik vraag mij af wat er in België nog te spioneren valt. Ook Belgische ondernemers hebben bedrijven opgericht in China of hebben gedetailleerde contracten voor fabricatie. Hierbij wordt de kennis en ervaring haarfijn overgebracht.

 • Gregoor Vogels

  En wij moeten dat allemaal betalen?? Hebben die niets anders te doen? Decaluwe heeft er blijkbaar een abonnement op (of iets anders ginder??) maar de burger van dit failliete land kan maar betalen. Kan een journalist eens nagaan hoeveel,reizen onze politici jaarlijks op onze kosten zoal maken? Enorm enorm veel!

 • Gerard Braeckmans

  En dat doen ze dus elk jaar? Met een meute vrienden naar China op studiereis gaan? Moet plezant zijn, anders deed men het niet.