West-Vlaamse boer krijgt 7.000 obussen niet terug

Illustratiefoto.
photo_news Illustratiefoto.
Een 53-jarige landbouwer uit het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle krijgt de 7.000 obussen die op zijn erf in beslag zijn genomen niet terug. Hij moet ook een geldboete van 1.800 euro betalen. Dat besliste het Gentse hof van beroep.

De man is de derde generatie die op de boerderij woont en al even lang wordt alles wat uit de grond wordt gehaald van de Eerste Wereldoorlog opgeslagen op het erf. Volgens zijn advocaat gebeurde dat niet in alle anonimiteit, maar wist iedereen in de streek van die collectie, inclusief de burgemeester. "Die kwam er bijvoorbeeld langs met de ambassadeur van Nieuw-Zeeland!"

Maar toen in 2014 de politie langskwam na de diefstal van enkele collectiestukken verwittigde die onmiddellijk de ontmijningsdienst DOVO. "Alles werd in een container gegooid, dus zo gevaarlijk zal het wel allemaal niet geweest zijn", zei zijn advocaat bij de behandeling van de zaak.

In eerste aanleg kreeg de landbouwer een boete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel. Maar de man wou vooral de ongevaarlijke obussen terug. Van de 7.000 stuks werden er door DOVO maar 54 weerhouden als gevaarlijk. Maar het openbaar ministerie eiste de verbeurdverklaring van alle inbeslaggenomen oorlogstuig en het Gentse hof van beroep ging daarin mee. De boer moet ook 1.800 euro boete betalen.