Exclusief voor abonnees

Werkten scholen en (sociale) media het succes van Vlaams Belang in de hand?

Mark Elchardus en Rik Torfs verklaren overwinning van extreemrechts

De klinkende verkiezingsoverwinning van het extreemrechtse Vlaams Belang stond dan misschien in de sterren - en de peilingen - geschreven, verklaringen voor het succes zijn niet eenduidig. Speelde N-VA, al hamerend op de migratiecrisis, het Vlaams Belang in de kaart? Laat de kiezer zijn keuze bepalen eerder door angst voor een migratiestroom dan door zijn portemonnee? En ook: is het cordon sanitaire nog houdbaar? We vroegen het aan socioloog Mark Elchardus en professor kerkelijk recht Rik Torfs.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annemie Hendrickx

  Dus het is de schuld van de jongeren want die stemmen alleen op vlaams belang want die moeten ze moeten ze alleen kunnen bereiken. Sorry voor de meneer van dat filmpje ik denk dat er niet alleen jongeren of racisten op het vlaams belang stemmen.

 • Sjonny Martero

  Nu weet ik waarom de stemtest geen stand van uitslagen meedeelden.

 • Sjonny Martero

  Denk eens goed na hoe het komt? Men zoekt nu andere redenen. Niet te geloven. Men wilt het duidelijk niet geweten hebben. Volgende keer zal het nog meer uitgesproken zijn en mag de VLD opdoeken.

 • marnick maeckelberghe

  jep..alle linkse leerkrachten zijn hun eigen beleid zo beu dat ze de leerlingen geadviseerd hebben links te stemmen...

 • Paul Jansen

  De grote overwinning van VB is vooral te wijten aan de media die het ganse jaar meedoen aan VB-bashing, de lezer is dat beu en heeft zijn eigen mening, de Vlaming is het beu om iedere keer te moeten lezen over de bruinhemden van 1930, het contingent kiezers is na-oorlogs en heeft geen relatie met het zogenaamd "oorlogsverleden". Hoe meer de kranten VB in de verdomhoek zetten hoe meer stemmen ze gaan krijgen, Vlamingen laten zich nu eenmaal niet brainwashen...