Werkstraf voor racistische slogans in Zelzate

THINKSTOCK
De correctionele rechtbank van Gent heeft een werkstraf van 160 uur opgelegd aan een 32-jarige man, die beschuldigd werd van aanzetten tot discriminatie na het aanbrengen van racistische slogans in Zelzate. "De beklaagde kan zich niet beroepen op de vrijheid van meningsuiting", stelde de rechtbank.

De man, die lid is van de groepering Voorpost, werd opgepakt na een actie in de nacht van 3 op 4 juni. Voorpost verzette zich tegen de uitbreiding van een Turks multicultureel centrum in de Groenstraat in Zelzate. Er werden spandoeken aangebracht en slogans als "stop islamisering Zelzate" en "stop ritueel slachten" geschilderd in de omgeving van het centrum en aan de moskee in de Knikkerstraat. Het logo van Voorpost werd ook aangebracht en de groepering claimde de actie in een persbericht.

Niet beroepen op vrijheid van meningsuiting
"De boodschappen beoogden discriminatie en een negatieve behandeling van een groep, in dit geval moslims, omwille van hun geloofsovertuiging. De beklaagde kan zich niet beroepen op de vrijheid van meningsuiting, die begrensd wordt door de antidiscriminatiewet. De slogans tasten fundamentele waarden aan en scheppen een vijandige sfeer in de maatschappij", motiveerde de rechtbank. De man moet 160 uur werkstraf uitvoeren en moet de gemeente 500 euro schadevergoeding betalen.