Werknemers Febelco in staking omdat ze niet vroeger mogen stoppen om Kerstmis te vieren

Themabeeld
photo_news Themabeeld
Bij Febelco, een groothandelaar in geneesmiddelen, is deze ochtend een staking uitgebroken. Het personeel is ontevreden over de werkregeling voor de feestdagen. De vakbonden en de directie van Febelco, een groothandelaar in geneesmiddelen, hebben intussen een protocolakkoord bereikt over de werkregeling voor de feestdagen. Daarmee is een nieuwe stakingsactie op 31 december afgewend. Dat melden de vakbonden en de informatie is ook bevestigd door de directie van het bedrijf.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

ACV Puls stelt dat in de vestiging in Zolder alvast 230 van de 240 werknemers het werk hebben neergelegd. Febelco telt in totaal negen vestigingen. Hoewel de staking van vandaag een nationale actie was, werd die enkel in Zolder massaal opgevolgd door het personeel. “Op andere plaatsen is de actie inderdaad veel minder tot niet opgevolgd, omdat daar al betere regelingen waren getroffen voor de feestdagen”, zegt vakbondsman Sven Robbrecht. 

Concreet vragen de bonden dat de werknemers met kerstavond en oudejaarsavond om 17.30 uur naar huis kunnen gaan. “De staking komt er nadat er vorige week bij de FOD Werk een mislukte verzoeningsvergadering daarover plaatsvond”, zegt Elien Broeckhove van ACV Puls. “Maar we hadden het onderwerp een jaar geleden al op de agenda geplaatst. We vragen dat onze werknemers twee keer per jaar, tijdens de feestdagen, op een behoorlijk uur thuis kunnen zijn. Maar onze eisen zijn altijd weggelachen door de werkgever.”

De vakbonden hadden voor de actie een stakingsaanzegging op nationaal niveau ingediend. De apotheken werden vooraf ingelicht. 

Nieuwe staking op oudejaar afgewend

“De staking heeft ertoe geleid dat er een oplossing is gevonden op oudejaarsavond”, zegt Sven Robbrecht van de vakbond BBTK-ABVV. Zo werd afgesproken dat de avondronde van de chauffeurs in Zolder op 31 december wordt afgeschaft. Er zal dan enkel een ochtend- en middagronde plaatsvinden. “En we hebben ook afspraken gemaakt over het toekomstig sociaal overleg dat in Zolder en over alle vestigingen zal plaatsvinden”, zegt Robbrecht nog. “De staking van 31 december is daarmee van de baan, maar de actie van vandaag wordt wel nog voortgezet.”

Ook CEO Eric Van Nueten van Febelco bevestigt dat werd overeengekomen om de avondronde vanuit de vestiging in Zolder volgende week dinsdag te schrappen. “We hadden sowieso al getracht om het aantal avondrondes op de feestdagen dit jaar tot een minimum te herleiden, en vanaf 2020 af te schaffen. Maar in Zolder zal die laatste ronde dus nu al niet meer gereden worden.”




128 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fabien Vansuyt

  Aan de antwoorden zie je terug de mentaliteit in Vlaanderen, ik ik en nog eens ik.

 • ANN LIMBOS

  Tegenwoordig staken ze voor ALLES !

 • saffira van meirvenne

  Jullie vergeten allemaal de zorgsector waar 24/24 moet gewerkt worden.Als daar iedereen vroeger zou stoppen hebben onze ouderen geen eten of verzorging en alle brandweermannen en politie die paraat staan om onze veiligheid te garanderen ,beetje respect voor de werkende mens op deze dagen,is hier wel op zijn plaats!

 • vangeel guido

  Om 7 uur werd ik wakker deze morgen mijn buurman in het appartement was met een hamer aan het werken en nu nog steeds.Kerstmis een dag van vrede en verdraagzaamheid noemen ze dat dan.

 • Stefaan Baert

  Gelovigen vieren Kerst en nemen verlof. Ongelovigen werken gewoon door.