Werknemers banksector krijgen eenmalige premie van 200 euro netto

Wallet with euro bills and coins on the table. Top view. Copy space. Business background.
getty Wallet with euro bills and coins on the table. Top view. Copy space. Business background.
Er is een sectorakoord binnen het paritair comité 310, waaronder bijna 51.000 werknemers uit de banksector vallen. Zij hebben voor de periode 2019-2020 recht op een eenmalige premie van 200 euro netto. In vakbondskringen is men teleurgesteld over de magere koopkrachtstijging, "maar beter een sectorakkoord dan helemaal geen akkoord", luidt het. Een ander opvallend element is "het recht op deconnectie", waarbij werknemers buiten hun diensturen dus niet ingelogd moeten zijn.

Het akkoord werd vandaag onderschreven door werkgeversfederatie Febelfin en de drie vakbonden (ACLVB, ABVV en ACV Puls). Het Franstalige CNE beraadt zich op 8 oktober, maar kan het akkoord niet meer tegenhouden. Het is dus definitief.

Het sectorakkoord, dat de invulling is van het IPA voor de periode 2019-2020, voorziet een eenmalige premie van 200 euro netto. Vakbonden en directie moeten op bedrijfsniveau bepalen onder welke vorm die wordt uitgekeerd. Als men er na drie maanden niet uitgeraakt, wordt de premie automatisch omgezet in een brutobedrag van 300 euro. De laagste barema's, categorie 1 en 2, worden daarnaast verhoogd met 1,1 procent. Maar dit zou slechts over een beperkt aantal mensen gaan.

“Ondermaats”

"Qua koopkracht vinden we het akkoord dan ook ondermaats", verklaarde Elke Maes van de christelijke vakbond. Maar ze herinnert eraan dat de onderhandelingen erg moeizaam verliepen. "We waren nochtans bereid om onze eis van recurrente opslag te laten vallen, maar hoopten dan wel op een hoger eenmalig bedrag (...) We hebben er het beste uitgehaald. Het is ook erg belangrijk dat we een sectorakkoord konden afsluiten."

Andere elementen uit het akkoord zijn een extra opleidingsdag vanaf 2020, het recht op deconnectie en het afsluiten - tegen uiterlijk eind volgend jaar - van een beleid rond telewerk. "Vooral de kleinere banken hinken daar achterop", aldus Maes. Ook de cao landingsbaan (die recht geeft op tijdskrediet vanaf 55 jaar, red.) werd verlengd.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Bij Dexia in 2005 kreeg de gewone manager al 75.000€ netto per maand, plus een wagen met chauffeur, onkosten en weet ik veel wat nog zoals aandelen en dergelijke, 'gewone' werknemers waren er amper, de lonen in de banksector zijn niet van de minste, en in de lage barema's zijn er amper, of het moet de kuisploeg zijn, of de koffiemadam...Het is een schande dat de lonen nog steeds zo hoog zijn terwijl wij niks rente krijgen en de banken zo goed als gratis geld krijgen van de centrale bank.

 • Eric De landtsheer

  moet triestig zijn te weten dat een appje het beter doet dan jezelf

 • Davy Patteet

  En binnenkort weer bankencrisis zeker!!!!

 • Jos Vanhoedenaghe

  Krijgen wij nu ook een bonus op ons spaarboekje ?

 • Karel Van Beeck

  Geld van de spaarders!