Werkloosheid stijgt in Vlaanderen, daalt in Wallonië

Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters
BELGA Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters
Het aantal werklozen in Vlaanderen blijft toenemen, zo blijkt uit de jongste cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Hun aantal lag eind november op 229.827, dat zijn er 4.391 of 1,9 procent meer dan in november vorig jaar. In Wallonië is de omgekeerde beweging merkbaar: daar daalt het aantal werkzoekenden, al voor de zesde maand op rij.

Minister Muyters merkt op dat, ondanks de toename van de werkloosheid in Vlaanderen, het stijgingsritme afneemt. In januari was er nog een stijging met 11,5 procent, tegen 1,9 procent vorige maand.

In Wallonië is de omgekeerde beweging aan de gang. Daar daalt de werkloosheid al enkele maanden, blijkt dinsdag uit een persbericht van Forem. Wallonië telde eind november 251.493 niet-werkende werkzoekenden, of ruim 6.700 minder dan in november vorig jaar. De werkloosheidsgraad blijft met 16 procent wel meer dan dubbel zo hoog als in Vlaanderen (7,76 procent).

De trend in beide gewesten is dezelfde: bij de jongeren (-25-jarigen) daalt de werkloosheid, terwijl er bij 50-plussers een (forse) stijging merkbaar is. Minister Muyters merkt op dat het optrekken van de leeftijd voor een maxi-vrijstelling tot 60 jaar daar niet vreemd aan is. "Door de hogere leeftijdsgrens, stijgt het aantal niet-werkende werkzoekenden tussen 55 en 60 jaar ten opzichte van vorig jaar met 4.500 eenheden of 15,7 procent", luidt het.