Werkgroep buigt zich over fonds met extra middelen voor zorgsector uit noodbegroting

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en haar collega van Begroting David Clarinval (MR) legden de Kamerleden vanmiddag een aantal vragen voor waarop ze een antwoord zullen moeten vinden.
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en haar collega van Begroting David Clarinval (MR) legden de Kamerleden vanmiddag een aantal vragen voor waarop ze een antwoord zullen moeten vinden.
In de Kamer gaan de verschillende fracties een werkgroep oprichten die ervoor moet zorgen dat de extra middelen voor de zorgsector die vorige week in de noodbegroting zijn opgenomen daadwerkelijk kunnen worden toegekend. 

De Kamer keurde vorige week de noodbegroting voor november en december goed, en nam daarbij ook een amendement van de PVDA aan dat een extra fonds in het leven roept voor de zorgsector, waar het personeel klaagt over hoge werkdruk. Op jaarbasis zou het gaan om 400 miljoen euro extra.

Maar die extra middelen kunnen niet zomaar worden uitgegeven. Voor dat fonds moet er namelijk een wettelijke basis zijn. Vanmiddag kwamen de Kamercommissies Sociale Zaken, Gezondheid en Begroting samen om te bekijken hoe die wettelijke basis zo snel mogelijk uitgewerkt kan worden.

Vier fracties hebben al een voorstel uitgewerkt. Groenen, sp.a en PVDA willen werken via het sociaal maribelfonds, het fonds dat voor extra tewerkstelling in de non-profit moet zorgen via een tussenkomst in de loonkosten. Dat fonds wordt al beheerd door de sociale partners. 

De PS heeft een ander voorstel klaar: een nieuw fonds met middelen afkomstig van een nieuwe effectentaks en een bijdrage van de groepsverzekeringen.

Alle fracties in de Kamer zeggen zo snel mogelijk een oplossing te willen uitwerken. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en haar collega van Begroting David Clarinval (MR) legden de Kamerleden vanmiddag een aantal vragen voor waarop ze een antwoord zullen moeten vinden. Zo zal bekeken worden hoe het geld verdeeld moet worden tussen publieke en private ziekenhuizen en eventueel thuisverpleegkundigen. 

De parlementsleden zullen ook moeten bepalen in welke mate en wanneer ze de sociale partners hierbij zullen betrekken.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos duriau

  Men zou zich beter buigen over de geheime deals van Mevrouw De Block.

 • Marjette Cousenbroeck

  Paul Verbeeck : die noodbegroting komt er omdat Nva de samenstelling van de regering boycot. Die noodbegroting zorgt ervoor dat Vlaanderen binnen de maand niet failliet is.

 • Fons Casteels

  Wat vinden de Vlaams Belang kiezers (die vorige week jubelden toen hun partij en extreem-links dit invoerden) van de financiering die de PS voorstelt? Een extra belasting op effecten en aandelen, en een extra taks op wie werkt en een groepsverzekering heeft. Ben ik er ver naast als ik zeg dat de PS daarmee 80% van de financiering uit Vlaanderen wil halen? Graag de mening van de VB'ers.

 • Paul Verbeeck

  Ze hebben een manier gevonden om een deel voor zichzelf te houden , ze gaan investeren in een werkgroep bestaande uit bevriend volk.

 • Eddy Ceelen

  Typische sossen en geitensokkendragers redenering. Werkdruk te hoog, dan verhoog je de lonen om het beroep aantrekkelijker te maken voor nieuwkomers. Gaat niet werken omdat men, gelet op de beschikbare middelen en de massa van het bestaand personeel, de loonsverhoging betrekkelijk bescheiden zal zijn.