Werkgevers zorgsector vragen eensgezind om besparingen te herzien

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
"Er zijn investeringen nodig, in plaats van besparingen. Snoeien om te bloeien klinkt mooi, maar in de praktijk is het nu al vaak vechten tegen de bierkaai." Dat schrijven vier werkgeverskoepels uit de zorgsector in een gezamenlijke open brief aan de Vlaamse regering, bericht Het Nieuwsblad.

"De gevolgen van de besparingen zijn sowieso voelbaar voor kwetsbare mensen", schrijven de directeurs van Zorgnet-Icuro, Vlaams Welzijnsverbond, Zorggezind en Som, de federatie van sociale ondernemingen. "Of het nu gaat om één euro of 300 miljoen: besparen waar de noden nu al torens hoger zijn dan de middelen, heeft impact. Sociaal werkers, zorg- en hulpverleners werken nu dagelijks in een context van schaarste. De wijdverspreide wachtlijsten zijn daar een illustratie van. Besparingen zullen die realiteit niet beter maken."

“Ontzettend bezorgd”

De werkgevers zijn naar eigen zeggen "ontzettend bezorgd". "We ­begrijpen uw keuzes niet", schrijven ze. "Wij vragen daarom met aandrang om de impact van uw besparingen onder ogen te zien en het gevoerde beleid opnieuw te ­bekijken."

De vier koepels vertegenwoordigen meer dan tweeduizend organisaties en stellen samen ongeveer 230.000 personeelsleden tewerk.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Landsman

  De werkgevers verdienen miljarden en geven geen zier om hun personeel of bejaarden. Geld en winst is het enige waar ze om geven.

 • Jan Boden

  Niks herzien, dat doen ze met mijn pensioen ook niet.

 • Anna Pauels

  Zorgsector bespaart al vele jaren en zal dit nog moeten blijven doen aan Vlaamse zijde, we moeten de Waalse facturen mee betalen en dat vraagt besparingen en langer werken aan Vlaamse zijde. Joepie die driekleur !

 • danny janssens

  ze zouden ondertussen toch al moeten weten dat deze Vlaamse regering enkel afbouwt, opbouwen kunnen ze niet

 • Frederic Werquin

  Ze moeten besparen want ze beloofden Europa 1,2 miljard extra.Zo zie je wat Europa ons teruggeeft "ellende voor de zwakkeren ".