Ga naar de mobiele website
^ Top

Werkgevers eisen elke euro verlies bij staking terug

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
belga ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
Waarom het overleg tussen ­vakbonden en werkgevers over een moderner stakingsrecht écht spaak liep? "De werkgevers willen voor elke actie iemand als aanspreekpunt", zeggen de ­bonden. "Maar die zou ook ­opdraaien voor de ­economische schade. Onaanvaardbaar."

Het overleg tussen werkgevers­organisaties en vakbonden over wat er bij een staking toegestaan is, ligt volledig lam. De roep om die regels te herzien, kwam er nadat in oktober vorig jaar twee mensen waren gestorven door een wegblokkade. De werkgevers willen nu dat er bij elke syndicale actie een vakbondsman als aanspreekpunt wordt aangeduid. Loopt het mis, dan zijn hij en zijn organisatie aansprakelijk.

Maar dat aanspreekpunt zou niet alleen aansprakelijk zijn voor eventuele beschadigingen aan goederen, ook het omzetverlies zou op hem verhaald kunnen worden, klinkt het bij de vakbonden. "Het gaat dan snel om 10.000 euro", vreest ABVV-topman Rudy De Leeuw. "Dan zal al vlug richting de ­stakingskas van de vakbond ­gekeken worden."

Een staker aansprakelijk stellen voor de economische schade, mag volgens professor Patrick Humblet (UGent) niet. "De ­essentie van staken is net dat je economische schade toebrengt."

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN ONZE PLUSZONE, ONZE ZONE EXCLUSIEF VOOR ABONNEES (NU VIJF WEKEN GRATIS PROEF)
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug