Werken tot je 67ste? Belg is vroege vogel op pensioenvlak

Thinkstock
De Belg gaat nog altijd relatief jong op pensioen, zo blijkt uit de statistieken voor 2016 van de Oeso, de organisatie van industriële landen. Belgische mannen gingen vorig jaar gemiddeld op 61,3 jaar op pensioen, voor vrouwen was dat zelfs 59,7 jaar. België bevindt zich hiermee in de staart van het peloton: enkel in Frankrijk, Slovakije en Luxemburg gaan mannen nog vroeger op pensioen, bij de vrouwen doet enkel Slovakije het 'slechter'.

De wettelijke pensioenleeftijd ligt in de meeste Oeso-landen op 65 à 67 jaar, maar de effectieve leeftijd waarop men stopt met werken, verschilt sterk. België bengelt wat dat betreft dus onderaan het peloton, net als twee van onze buurlanden. De Duitsers, Nederlanders en zeker de Britten werken langer, in het laatste geval zelfs tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. 

Het Oeso-gemiddelde waarop men effectief stopt met werken, bedraagt 65 jaar voor mannen en zowat 63 jaar voor vrouwen. In sommige landen zoals Zuid-Korea, Mexico, Chili en Japan werken mannen gemiddeld tot na hun 70ste, maar ook in Portugal en Ierland wordt er gewerkt tot na de wettelijke pensioenleeftijd.

Dat de Belgen relatief vroeg op pensioen gaan, betekent dat ze ook erg lang van dat pensioen moeten leven. Voor vrouwen gaat het gemiddeld om meer dan 26 jaar, goed voor een tweede plaats bij de Oeso-landen, na Frankrijk (27,6 jaar). Voor mannen gaat het gemiddeld om 21,3 jaar, goed voor een vijfde plaats. Het Oeso-gemiddelde bedraagt hier respectievelijk 22 en 18 jaar, wat een pak meer is dan de 15 en 11 jaar in 1970.

Poll

Op welke leeftijd denk jij op pensioen te gaan, of ben je op pensioen gegaan?

 • Voor mijn 50ste 4%
 • Tussen 50 -55 jaar 5%
 • Tussen 55 - 60 jaar 22%
 • Tussen 60 - 65 jaar 51%
 • Tussen 65 - 67 jaar 11%
 • Na mijn 67ste 7%

Meer 55-plussers

Het aantal 55-plussers dat aan het werk is, stijgt wel in België, zelfs meer dan het Oeso-gemiddelde. Maar bij de laaggeschoolde ouderen is er nog een probleem: de tewerkstellingsgraad in België ligt er onder de 30 procent. Bij de werkende 65-plussers bengelt België dan weer onderaan de rangschikking, met een tewerkstellingsgraad van rond de 5 procent. Ook de combinatie werk-pensioen blijkt weinig populair in ons land, met minder dan 2 procent staan we ook hier bij de laatste drie van de Oeso-zone. Het EU-gemiddelde bedraagt 6 procent.

Het lijkt erop dat ons pensioensysteem bovenstaande cijfers mee in de hand werkt. Zo staat België op de laatste plaats inzake financieel voordeel als men zijn pensioen met enkele jaren uitstelt na de wettelijke pensioenleeftijd. Anderzijds wordt ook vervroegd pensioen amper financieel bestraft in ons land.

Nog een cijfer dat tot nadenken stemt: de Belgische 65-plussers zijn na Hongarije het meest afhankelijk van publieke transfers. Maar liefst 84 procent van hun inkomen komt van de overheid.

Hervormingen doorzetten

De Belgische wettelijke pensioenen zijn nochtans niet bij de hoogste. Met een nettovervangingsratio (verschil tussen eerste pensioen en laatste nettoloon, red.) van zowat 66 procent, blijven we maar net boven het Oeso-gemiddelde. Die ratio geldt ook voor een gemiddeld loon;: klein- en grootverdieners kunnen slechts rekenen op een vervangingsratio van respectievelijk 62 en 50 procent. Als ook het aanvullend pensioen in rekening wordt gebracht, stijgt de netto vervangingsratio tot 72,7 procent voor een gemiddeld loon, 81,3 procent voor een laag loon en 60,5 procent voor een grootverdiener.

De Oeso roept de industrielanden op om de hervormingen in het pensioenstelsel voort te zetten. Door de hervormingen uit het verleden zullen heel wat toekomstige gepensioneerden immers een lager inkomen hebben. Ze leven ook alsmaar langer en dus is het nodig - om hen een correct pensioen te kunnen geven - hen later op pensioen te sturen, aldus de organisatie van industrielanden. Ook maatregelen om ouderen aan de slag te houden kunnen hierbij helpen. De Oeso stelt bijvoorbeeld voor om de cumul werk-pensioen te bevorderen. 

Levensvatbaarheid

Belgisch minister van Pensioenen, Daniël Bacquelaine, ziet in het rapport van de Oeso het bewijs dat de pensioenen verder moeten worden hervormd. De hervormingen die de regering-Michel de jongste tijd doorvoerde, passen volgens de Franstalige liberaal in dezelfde logica.

De Oeso beveelt de industrielanden aan om te blijven hervormen. Mensen worden immers alsmaar ouder en om hen nog een correct pensioen te kunnen geven, moeten ze langer aan het werk blijven, klinkt het. "Die vaststelling komt perfect overeen met de belangrijkste doelstelling van ons beleid", aldus Bacquelaine.

De minister wijst er nog op dat de regering de levensvatbaarheid van het pensioensysteem voor de toekomstige generaties garandeert, waarbij tegelijk ook de koopkracht voor de huidige gepensioneerden wordt gevrijwaard.
136 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sjonny Martero

  Het vreemdelingenbeleid kost meer of de pensioenen. Natuurlijk moeten we langer werken.

 • daniel vanmechelen

  Eerlijk pensioen, geef iedereen 1300 euro pensioen en voor ieder gewerkt jaar ,geen dop jaar 10 euro bij. Dan krijgen de mensen die het meesten hebben bij gedragen ,loon naar werken.

 • Jurgen Aerts

  Zet er dan ook bij hoeveel belastingen ze in ieder land moeten betalen , daar staat Belgie zeker niet onderaan ... Jaren uitgedeeld aan jan en alleman en nu komen zeggen dat er geen geld meer is voor iemand die 40 jaar gewerkt heeft en bijgedragen is een slag in het gezicht ...

 • Jean-Pierre De Clerck

  Hadden ze ooit die pensioenkast moeten beheren zoals het zou horen, kon ieder met 42 werk jaren, netjes op rust! Maar die zogenaamde grote jongens daar in Brussel hebben van die pensioenkast een vette beerput gemaakt, waar ze nu nog gist bij in gooien. Inderdaad het blijft steeds overlopen! Ik hoef gelukkig maar 3 jaar meer??????

 • Kenny Lambert

  Waarom zou ik 5 jaar langer werken om later 15€ per maand meer te hebben.