Werken aan bruggen over Schelde en Dender

Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) plant werkzaamheden aan de Tweede Scheldebrug, die Temse en Bornem verbindt, waardoor de brug van 2 tot 31 augustus niet toegankelijk zal zijn voor het wegverkeer. In Aalst is W&Z gestart met de voorbereiding voor de installatie van de nieuwe Sint-Annabrug over de Dender.

W&Z zal een aantal beschadigde steunpunten van het brugdek van de Tweede Scheldebrug definitief herstellen. Voor de werkzaamheden moet de brug verkeersvrij zijn en daarom wordt het wegverkeer in de maand augustus in beide richtingen over de oude brug geleid. Dit geldt zowel voor het gemotoriseerde verkeer als het wandel- en fietsverkeer. "Het scheepvaartverkeer zal geen hinder van de werken ondervinden", aldus W&Z.
 
In Aalst begon W&Z in augustus 2009 met het vervangen van de verouderde hefbrug door een nieuwe kantelbrug. Om het wegverkeer niet te onderbreken blijft de huidige brug in gebruik tijdens de bouw van de nieuwe. Zonder onvoorziene omstandigheden zal de brug in november haar definitieve plaats innemen. Daarna volgt de plaatsing van de elektromechanische uitrusting. De nieuwe Sint-Annabrug zal in het voorjaar van 2011 gebruiksklaar zijn.
 
De montage van de verschillende brugdelen van de Sint-Annabrug gebeurt in de hoogte. De brugdelen worden op 4 en 5 augustus op de stellingen geplaatst. De brug zal vanaf dat moment ongeveer 10 meter boven het water liggen om de passerende binnenvaartschepen niet te hinderen. (belga/ka)