Wereldwijd marsen voor zelfmoordpreventie, ook in Brussel: “We moeten erover durven praten”

Ciaran O'Donnell ‏Twitter
Volgens de organisatoren hebben ongeveer 900 mensen vanochtend tussen 05.00 uur en 06.00 uur deelgenomen aan de Darkness Into Light-mars in en rond het Brusselse Jubelpark. De deelnemers vroegen met hun actie, waaraan op hetzelfde moment wereldwijd 250.000 mensen deelnamen, aandacht voor de preventie van zelfmoord.

De actievoerders legden met kaarsen een afstand van zo'n vijf kilometer af. Eén kilometer lang bleven ze stil, terwijl ze naast de op de grond opgestelde schoenen stapten die de afwezigheid symboliseerden van mensen die uit het leven gestapt zijn. "Het was emotioneel, want de mensen die erbij waren dachten aan wie ze verloren hebben of hebben zelf mentale gezondheidsproblemen", zegt Sarah Ironside van Darkness Into Light Brussels.

Ze vindt dat er nog een te groot taboe rust op mentale gezondheid. "We moeten erover durven praten. Het stigma is nog te groot. Op de werkvloer bijvoorbeeld kunnen we wel zeggen dat we hoofd- of buikpijn hebben, maar niet dat we het niet zien zitten of dat we een moeilijke dag beleven.” Het was de tweede editie van de Darkness Into Light-mars in België. Vorig jaar namen er ongeveer 600 mensen aan deel.

Wie aan zelfmoord denkt of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jack Hoeben

    Als je de sombere toekomst voor het grootste deel van de mensheid bekijkt,ben ik niet verrast van de zelfmoordcijfers!Liever soms zelf beslissen wanneer je gaat dan dat de egoïstische wereld dat voor jouw heel langzaam beslist!Daar is veel moed voor nodig en is geen laffe daad zoals men steeds verkondigd.Respect aan de gevallenen!