Wereldleiders herdenken vandaag 100ste verjaardag van einde Eerste Wereldoorlog

De Arc de Triomphe in Parijs.
AFP De Arc de Triomphe in Parijs.
De honderdste verjaardag van de Wapenstilstand gaat ook in politieke kringen niet ongemerkt voorbij. Premier Charles Michel trekt vandaag naar Parijs voor een herdenking aan de Arc de Triomphe met onder meer Donald Trump, Vladimir Poetin en Emmanuel Macron, terwijl Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op post is in Ieper.

Op 11 november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog officieel eindigde met de ondertekening van de Wapenstilstand. Dat wordt overal in ons land en in heel Europa herdacht. 

Bij ons is de hoofdrol traditioneel weggelegd voor Ieper. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) trekt 's morgens naar de Kattenstad voor de Poppy Parade. Daarna volgt de Last Post onder de Menenpoort, waar Bourgeois een krans neerlegt. Vanavond trekt de minister-president naar de Brusselse Bozar voor 'Memory, let all slip - Verhalen van de grote oorlog', een voorstelling met onder meer poëzie, proza, beeldfragmenten en muziek over WOI.

Premier Charles Michel gaat naar Parijs voor een herdenking met meer dan zestig staatshoofden, regeringsleiders en toplui van internationale organisaties zoals de VN. 

Naast de Franse president Emmanuel Macron tekenen onder meer zijn Amerikaanse, Russische en Turkse ambtgenoten Donald Trump, Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan present. Ook Duits bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zijn in Parijs. Om 11 uur komt het kransje wereldleiders samen aan de Arc de Triomphe voor een herdenkingsceremonie, gevolgd door een lunch in het Elysée. 

Tot slot zitten ook Kamer en Senaat vandaag niet stil. Kamervoorzitter Siegfried Bracke en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne nodigen 400 leden van oud-strijdersverenigingen en kinderen tussen 10 en 12 jaar uit alle provincies uit om de Wapenstilstand te herdenken. Dat gebeurt aan de Congreskolom in Brussel, in aanwezigheid van het koningspaar. Koning Filip en Koningin Mathilde leggen de traditionele krans neer aan het Graf van de Onbekende Soldaat.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Menige soldaat zal zich in zijn graf hebben omgedraaid.

 • Denis Stock

  En welke conclusies hebben ze nu getrokken?

 • francois verbelen

  wat komt erdogan daar doen ondertussen moord hij de koerden uit hypocrisie ten top

 • Eric Urkens

  De eerste die over een wereldwijde geboortebeperking begint zal ik erkennen als wereldleider. Nu zijn het voorlopig gewoon allemaal sluwe en meedogenloze politici die graag aan de macht zijn.

 • guido vermeyen

  En hoeveel soldaten zijn er gesneuveld door de incompetentie van die generaals, documentaires tonen hoe die Franse generaal Foch duizenden soldaten de dood injoeg, ....schrijnend....en Montgomery hetzelfde, eigenwaan tot en met....en we spreken nog niet van houten klaas.