Wereldgezondheidsorganisatie: "Geef kinderen tot 2 jaar borstvoeding"

PHOTO_NEWS
Veel vrouwen die in een ziekenhuis bevallen en daar borstvoeding geven, stoppen daar vaak mee als ze terug thuis zijn. Daarom roept de federale overheidsdienst Volksgezondheid op om ook thuis nog zo lang mogelijk borstvoeding te geven. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om kinderen tot de leeftijd van 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven, maar ook om borstvoeding tot de leeftijd van 2 jaar als melkvoeding te blijven geven.

Naar aanleiding van de Internationale Week van de Borstvoeding, die loopt van vandaag tot woensdag 7 oktober, brengen Volksgezondheid en het Federaal Borstvoedingscomité (FBVC) het belang van borstvoeding nog eens onder de aandacht. "De overgrote meerderheid van de zwangere vrouwen kiest er in België voor om in een ziekenhuis te bevallen", zegt Laurence Doughan van Volksgezondheid. "De laatste jaren is de begeleiding van moeders die borstvoeding wensen te geven er in de ziekenhuizen sterk op vooruit gegaan."

Van zo gauw moeders thuis komen, valt voor te veel moeders de begeleiding en steun weg, waardoor een snelle daling vastgesteld wordt in de borstvoedingscijfers. Dat gebeurt vooral tijdens de eerste weken na het verlaten van het ziekenhuis. Aangezien het aantal dagen dat pas bevallen moeders in het ziekenhuis verblijven nog zal verminderen, willen het FBVC en het Federaal Voedings- en Gezondheidsplan (FVGP) zwangere vrouwen en pas bevallen moeders wegwijs maken in de talrijke mogelijkheden die ze hebben ter ondersteuning van deze nieuwe fase in hun leven.

Omdat borstvoeding veel voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind heeft, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie om borstvoeding tot de leeftijd van 2 jaar als melkvoeding te blijven geven.

Borstvoeding tot 2 jaar

Omdat borstvoeding veel voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind heeft, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie niet alleen om kinderen tot de leeftijd van 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven, maar ook om borstvoeding tot de leeftijd van 2 jaar als melkvoeding te blijven geven.

Op een leeftijd van 6 weken blijkt nog minder dan de helft (46 procent) van de kinderen uitsluitend borstvoeding te krijgen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers (2013) van Kind & Gezin. Na 12 levensweken is dat nog ongeveer 30,3 procent en op een leeftijd van 26 weken krijgt 8,6 procent uitsluitend borstvoeding. Er is ook een belangrijk percentage kinderen dat zowel borstvoeding als kunstvoeding krijgt. Op een leeftijd van 26 weken krijgt 17,7 procent van de kinderen naast kunstvoeding soms ook nog borstvoeding.

Een lijst met mogelijkheden voor steun aan borstvoedende moeders is te vinden op www.borstvoedingnatuurlijk.be.