Wenen meest leefbare stad voor expats, Brussel op plaats 21

Brussel staat op plaats 21 in het lijstje van Mercer.
THINKSTOCK Brussel staat op plaats 21 in het lijstje van Mercer.
Wenen is voor expats de meest leefbare stad ter wereld, vóór Zürich, Auckland, München en Vancouver. Brussel staat op plaats 21. Dat zegt HR-dienstverlener Mercer, die de levenskwaliteit in 223 steden onderzocht voor expats.

De top 10 van Mercer bestaat voor een groot deel uit Europese steden. "Europese steden zijn gewoon erg prettig om in te wonen, vergeleken met andere steden", zegt Koenraad Van Kerckhoven van Mercer. "Europese steden zijn veilig, politiek stabiel en hebben goede infrastructuur. Bovendien is er veel aandacht voor recreatie en is gezondheidszorg betaalbaar en van een hoog niveau. Dat is ook al een tijdje zo, dus bedrijven weten waar ze aan toe zijn. Er zijn dan ook weinig verschuivingen ten opzichte van vorig jaar."

Net als de voorbije jaren is Bagdad het minst leefbaar voor Mercer, vóór Bangui (Centraal-Afrikaanse Republiek), Ndjamena (Tsjaad), Sanaa (Jemen) en Brazzaville (Republiek Congo). Steden in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika zijn aan een opmars bezig, maar staan nog altijd lager in de lijst. De best scorende steden in de regio's zijn Singapore, op plaats 25, Dubai, op plaats 73, en Pointe-à-Pitre in Guadeloupe, op plaats 69.

Grote wijzigingen
Mercer voert het onderzoek uit om werkgevers een beeld te geven van wat een redelijke onkostenvergoeding is voor werknemers in het buitenland. Verschillende factoren spelen mee: politiek klimaat, criminaliteit, luchtverontreiniging, maar ook minder voor de hand liggende, zoals bijvoorbeeld verkeersdrukte. Mercer maakt geen vergelijking ten opzichte van vorige jaren, omdat de lijst met onderzochte steden aanzienlijk veranderd is.

Het survey-onderzoek bestaat uit drie fasen. Eerst worden onderzoekers, internationale correspondenten en consultants van Mercer in de verschillende vestigingen bevraagd. Vragenlijst, criteria en definities zijn opgesteld in samenwerking met onder meer multinationals en internationale organisaties. Vervolgens worden de resultaten geanalyseerd en vergeleken met andere statistische gegevens. Ten slotte wordt het rapport besproken door een peergroep.