Welkom Wolf dreigt naar rechtbank te stappen als wolf niet beschermd wordt

Er wordt verwacht dat wolvin Noëlla een roedel zal starten met wolf August.
ANB Er wordt verwacht dat wolvin Noëlla een roedel zal starten met wolf August.
Welkom Wolf, een campagne van Landschap vzw, roept Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en het Agentschap Natuur en Bos op om eindelijk werk te maken van de bescherming van wolven. "Nog steeds wordt er in het leefgebied van de wolven gejaagd alsof er nooit wat gebeurd is", zegt afgevaardigd bestuurder Jan Loos vandaag in een persbericht. Ze willen daarom naar de rechtbank stappen als er geen stappen ondernomen worden.

Dinsdag maakte minister Demir via Facebook bekend dat er een nieuwe wolvin, Noëlla, waargenomen is in Limburg. Noëlla houdt zich op in de buurt van het leefgebied van een andere wolf, August, en het is daarom de verwachting dat ze samen een roedel zullen stichten. Dat was ook de verwachting toen August in ons land was gearriveerd, een half jaar na wolvin Naya in 2018. Maar Naya verdween, vermoedelijk door toedoen van jagers.

"Zonder bijsturing van het beleid van de minister en haar Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is echter ook Noëlla ten dode opgeschreven", schrijft Loos in een persbericht. "Nog steeds wordt er in het leefgebied van de wolven gejaagd alsof er nooit wat gebeurd is. De voormalige nestsite van Naya wordt nog steeds intensief bejaagd, ook al zou de militaire overheid de jachtconcessie daar inmiddels hebben ingetrokken. Buurtbewoners melden ons dat ze nog maar gisteren vier jagers de verboden zone hebben zien binnenrijden. Een andere, zeer betrouwbare waarnemer was eerder deze week getuige van intensieve nachtelijke jachtactiviteit in diezelfde zone."

"Het ANB én de militaire overheid slagen er maar niet in om enige handhaving op het terrein waar te maken. In de praktijk is er helemaal niets veranderd en heeft het ANB niet geleerd uit de zware fouten die gemaakt zijn. Sorry, minister en ANB, maar wolven beschermen is zoveel méér dan er leuke foto's over posten. We delen jullie vreugde, maar vragen met aandrang om nu eindelijk eens werk te maken van de bescherming van de eerste Vlaamse wolven op het terrein", aldus Loos. 

Demir roept op tot dialoog

Minister Demir reageerde via Twitter ook zelf al. Ze nodigt de mensen van Welkom Wolf uit tot een gesprek. “We hebben hetzelfde doel. Laat ons praten in plaats van te procederen. Dat is sneller en efficiënter. Welkom Wolf, welkom bij Demir voor overleg”, aldus Demir.

Welkom Wolf wil graag aan de tafel zitten met Demir, maar eist dat er dringend verandering komt. Ze zullen zich daarom ook burgerlijke partij stellen in het onderzoek naar dood van wolvin Naya. Ze bekijken ook of het mogelijk is om Agentschap Natuur en Bos voor de rechter te slepen wegens schuldig verzuim.
102 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Willems

  De wolf is een wild dier en heeft dus ruimte nodig om zich te voeden.Die is er niet in Belgie .Als wild zijnde blijven het jagers op levende dieren die ze aan kunnen. Horen hier dus niet thuis .De vossen hetzelfde

 • Christine Laevers

  Ik ben absoluut geen fan van zotte jagers, maar ik vind dat de organisaties die ijveren voor de terugkeer van de wolf schuldig zijn aan dierenmishandeling.Die prachtige dieren hebben hier geen geschikte habitat. Ze gaan er aan één voor één en met veel leed. Ik zeg neen in het belang van de dieren.

 • lucien Noreilde

  loslopende wolven zijn zaak van iedereen staats zaken , staats zaken worden niet behandeld door rechters

 • nancy dejonge

  Vroeger zouden de wolven hier lieven. Als men terug naar die tijden wil..waarom dan niet alle GSM's verbieden, muziekfestivals (die een enorme schade berokkenen aan flora en fauna !) verbieden, .enzomeer

 • Peter Nols

  Maar wel een dikke boete als je daar eens per toeval uw chiwawa niet aangelijnd hebt. Veel gevaarlijker dan een roedel wolven te laten ronddwalen in de bebouwde kom.