Welke partij mag als eerste een ministerportefeuille kiezen? En hoe werkt het systeem D’Hondt?

Formateur Jan Jambon hoopt vanavond of morgenochtend een Vlaams regeerakkoord te kunnen voorleggen. Na de partijcongressen volgt dan de verdeling van de ministerposten.
Illias Teirlinck Formateur Jan Jambon hoopt vanavond of morgenochtend een Vlaams regeerakkoord te kunnen voorleggen. Na de partijcongressen volgt dan de verdeling van de ministerposten.
Net als de zetels in het parlement, worden ook de ministerposten in principe verdeeld volgens het systeem D’Hondt. N-VA mag als grootste partij eerst kiezen, maar wat met de rest? 

In principe bestaat de Vlaamse regering uit 9 ministerposten, al wordt ook de parlementsvoorzitter meegenomen in de verdeling. Volgens het systeem D’Hondt heeft N-VA recht op 5 ministerposten, CD&V op 2 én de parlementsvoorzitter en Open Vld ook op 2. 

Hoe bereken je het aantal posten per partij? En wie mag eerst kiezen? 

Het systeem D’Hondt deelt het aantal zetels dat elke partij haalde achtereenvolgens door 1,2, 3, 4, 5... Bijvoorbeeld: N-VA heeft 35 zetels, CD&V 19, Open Vld 16. N-VA krijgt dus de eerste ministerpost: de minister-president. 

Om te kijken wie de tweede post krijgt, delen we het aantal zetels van N-VA door twee: 17,5. CD&V heeft met 19 meer zetels van de helft van N-VA en mag daarom als tweede een ministerpost kiezen: waarschijnlijk Welzijn. 

Maar N-VA heeft zelfs als ze haar aantal zetels deelt door twee nog steeds meer dan de 16 van Open Vld. De derde ministerpost is dus ook voor N-VA. 

Open Vld komt pas als vierde aan bod, want ze heeft wel meer zetels (16) dan een derde van die van N-VA (11,6). 

Zo wordt er steeds gedeeld en gekeken of het gehalveerde aantal zetels van de ene groter is dan een derde van de andere. Concreet: N-VA krijgt de vijfde keuze. Daarna is aan CD&V en daarna opnieuw aan N-VA. Pas dan mogen de liberalen nog eens kiezen. Daarna is het opnieuw aan N-VA en CD&V.

Lees ook: Vlaamse onderhandelaars dicht bij finish: wie krijgt wat in Jambon I?
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Boutsen

  Wat direct opvalt is dat niet de meest competente de juiste post krijgt, dat moet dan maar in de schoot van de partij beslist wordt waar al helemaal niet naar competenties gekeken wordt. Sluit dan een paar partijen, nog voor de stemmen geteld zijn, gewoon uit en je krijgt ministerposten die als familiebedrijven gerund worden en waar cadeautjes gegeven worden aan goede kabinetschefs en partijsoldaten die geen barst van de post afweten.

 • Patrick Verbelen

  9 ministerposten en een parlementsvoorzitter, dat lijkt redelijk. En dan komt het, nog een hoop postjes worden weggezet als staatssecretaris, die ze niet meer de naam minister durven geven, maar die wel het beleid mee bepalen om in onze zakken te zitten.

 • Patrick Martens

  Hoeveel zetels krijgt het Vlaams Belang, de winnaars van de verkiezingen?

 • frans Venloo

  NVA natuurlijk maar ze zullen verder klungelen met hun vorige partners en veeeeel stemmen verliezen aan VB

 • Roger Cooks

  Waarmee voor de honderdduizendste maal bewezen is dat de postjes (en het vullen van de diepe eigen zakken) véél belangrijker zijn dan het redden van een zieltogend land.