Welke coalities zijn nu nog mogelijk? (En bouw zelf je coalitie)

Koen Geens
BELGA Koen Geens
Minister Koen Geens (CD&V) is niet langer koninklijk opdrachthouder. Wat de volgende stap wordt in de zoektocht naar een federale regering is nog onduidelijk. Paars-geel lijkt nu echt volledig begraven. Welke coalities zijn mogelijk in dit politieke kluwen?

Eerder werden in grote lijnen twee mogelijke formules voor de federale regeringsvorming naar voor geschoven: een paars-gele regering met socialisten, liberalen en N-VA of een paars-groene regering (socialisten, liberalen en groenen) eventueel aangevuld met CD&V. Beide mogelijkheden lijken nu helemaal dood en begraven.

Paars-geel, dat ziet er zo uit:

Paars-groen, dan krijgen we dit:

Vivaldi-coalitie

Dan hadden we ook nog de Vivaldi-coalitie, zijnde paars-groen met CD&V erbij. Omdat paars-groen immers maar een heel nipte meerderheid heeft van 76 zetels, werd er naar CD&V gekeken om de coalitie aan te vullen. Dat geeft dan een coalitie met een iets grotere meerderheid. Maar ook die optie werd al verschillende keren getorpedeerd, onder anderen door Pieter De Crem (CD&V).

Andere mogelijke coalities

Optie: Paars-geel maar Open Vld verwisseld voor CD&V

Optie: sp.a weg en Open Vld erbij

Deze optie is in theorie mogelijk, maar weinig realistisch in praktijk. De PS heeft altijd gezegd dat ze de Zweedse coalitie niet wil depanneren. PS zou dan de enige linkse partij zijn en dat willen ze niet.

Optie: Ecolo en N-VA

Deze optie, met Ecolo en N-VA samen, is puur theoretisch ook mogelijk. Het lijkt evenwel vooral een formatie voor één of andere politieke sciencefiction-film. Deze optie is weinig waarschijnlijk.

Bouw hieronder je eigen coalitie: 
207 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy Van Kerckhove

  Danny Jansens je vergeet dat OVLD ook al eens de stekker uit de regering heeft getrokken in hoofde van Alexander De Croo

 • Rudi Oosteyn

  Veel ouders en grootouders hebben vroeger gewerkt in luik omdat er toen geen werk was in limburg.. toen waren de walen goed nu worden ze gezien als schooiers..ongelooflijk..De N-va zorgt alleen maar voor de sociale afbraak ...langer werken...minder pensioen...splitsing van Belgie . haat zaaien tussen eigen volkeren ...arm Vlaanderen zeker bij een splitsing..N-va is een partij voor de rijken en de cdnv..de schoothondjes van de N-va

 • Filip Vervloet

  Mijn coalitie, VB, N-VA, VLD,CD&V, CDH, MR goed voor een ruime meerderheid.

 • Gino De Neef

  Mijn coalitie, VB, N-VA, VLD,CD&V, CDH, MR goed voor een ruime meerderheid. Tijd om de socialisten voorgoed uit de regering te houden.

 • Erik Vervenne

  Als Belgie een democratie is waarom hebben wij dan geen democratische zetelverdeling? NVA 1,086,787 stemmen = 25 zetels - PS 641,623 stemmen = 20 zetels. Dus NVA heeft 43.000 stemmen nodig voor één zetel, PS heeft slechts 32.000 stemmen nodig voor één zetel. Alle Belgen zijn gelijk voor de wet, zijn de Vlamingen dan geen Belgen?