Wel Jong Niet Hetero bezorgd om taboesfeer rond holebi's

Wel Jong Niet Hetero is bezorgd over de resultaten van het onderzoek van de universiteiten van Hasselt en Antwerpen waaruit blijkt dat de Vlaamse jongeren erg traditioneel zijn over man-vrouwverhoudingen. Wel Jong Niet Hetero vraagt dat de minister van Onderwijs het thema holebiseksualiteit expliciet opneemt in de eindtermen. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (sp.a), staat een en ander al expliciet in de eindtermen.

Taboe
Uit het onderzoek, waarvan de resultaten deze week in het onderwijsblad Klasse staan, blijkt onder meer dat een op de vijf jongens liever niet wil gezien worden met een holebi en een op de tien seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht fout vindt. Volgens het onderwijsblad is holebi-zijn nog altijd geen bespreekbaar thema op scholen.

"Zit maar eens in een klas waar een op de vijf jongens niet met je gezien wil worden. Als ze dan ook nog eens laten weten dat homo's vies zijn en niet eens dezelfde rechten zouden mogen hebben dan hetero's, zou jij je dan nog erg goed voelen in je klas?", zegt Seppe Geerts, woordvoerder van holebi-jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero.

Eindtermen
De beweging wil echter niet bij de pakken blijven zitten. "Er zijn heel wat duidelijke acties mogelijk. Zet het thema holebiseksualiteit eens duidelijk in expliciete eindtermen. Verplicht het om er mee aan de slag te gaan in lerarenopleidingen. Na juni hebben we een nieuwe minister van Onderwijs, wij kunnen er alleen maar vanuit gaan dat hij onze bezorgdheden deelt een daar werk van maakt!"

Op het kabinet Vandenbroucke luidt het dat de thematiek al expliciet in de eindtermen staat. "En het komt nog duidelijker aan bod in de eindtermen die van kracht worden vanaf september 2010. Wij kregen daarvoor advies van Sensoa", zegt de woordvoerder van Vandenbroucke. "De lerarenopleiding moet zich richten op die eindtermen, dus ook daar zou de thematiek voldoende aan bod moeten komen". (belga/sps)