Wekelijks 232 huurders bedreigd met uithuiszetting: “Dit mag niet het nieuwe normaal worden”

Thomas Vanhaute
In 2018 dreigden in Vlaanderen 12.070 huurders uit hun huis gezet te worden, blijkt uit nieuwe cijfers van de OCMW’s. Er is ook niet meteen verbetering in zicht. Het aantal huurconflicten gaat dit jaar zelfs nog in stijgende lijn.

Per week werden vorig jaar 232 huurders bedreigd met uithuiszetting. Het gaat om huurders van wie de verhuurder naar het vredegerecht stapt om het huurcontract te laten ontbinden. De vrederechter brengt in zo’n geval het OCMW op de hoogte in de hoop een oplossing te vinden. Vaak tevergeefs.

Het aantal mensen dat uit de woning dreigt te worden gezet, blijft de jongste jaren min of meer stabiel. “Maar de cijfers blijven wel dramatisch hoog, zeker als je weet dat hier ook gezinnen met kinderen tussen zitten”, zegt Wim Dries, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), dat de cijfers uitbrengt. “Alle overheden deden inspanningen maar toch slagen we er niet in de spiraal te doorbreken. Dit mag nochtans niet het nieuwe normaal worden.”

De cijfers van de OCMW’s zijn een deel van het verhaal. Uit cijfers die De Morgen opvroeg bij de vredegerechten blijkt namelijk dat het aantal ‘gewone’ huurconflicten, waarbij geen uithuiszetting wordt gevraagd, dit jaar zelfs nog aan het stijgen is in vergelijking met 2018. Dat soort conflicten, vaak omwille van achterstallen door de huurder of door het niet naleven van plichten, kunnen een voorbode zijn voor een latere uithuiszetting.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Limburgs vredegerechten bijvoorbeeld telden in 2018 in totaal 591 ‘gewone’ huurgeschillen, waarbij dus geen uithuiszetting werd gevraagd. Voor 2019 tot en met juli, een half jaar dus, zijn dat er al liefst 741. Vooral de kantons Beringen en Genk doen het slecht. Eenzelfde verhaal in West-Vlaanderen. Daar doen vooral Oostende, Brugge, Kortrijk, Ieper-Poperinge en Menen het slecht. Terwijl in 2018 in totaal 2.184 zaken werden behandeld, zijn dat er voor 2019 tot nu toe al 1.271. Ook in Oost-Vlaanderen gaan de gewone zaken in stijgende lijn, van 495 in 2018, naar nu al 293 voor de helft van 2019. 

Volgens Lode Vrancken, vrederechter in Genk en woordvoerder van de Vereniging van Vrederechters en Politierechters, moeten de ‘ergste maanden’ overigens nog komen. “Het najaar is op het vlak van huurgeschillen veelal het drukst.” 

Meer inzetten op sociale woningen

Volgens de VVSG is er dringend meer aandacht nodig voor de problematiek. De vereniging vraagt de centrale overheden om samen met de lokale besturen voor een globale aanpak te zorgen. Dat betekent onder andere hogere minimuminkomens, meer steun voor huurbemiddeling en verdere uitbereiding voor huursubsidie en -premie. 

De VVSG vraagt ook dat de centrale overheden meer inzetten op sociale woningen. Ze gaat daarmee in tegen de startnota voor de onderhandelingen van een nieuwe Vlaamse regering, die N-VA-voorzitter Bart De Wever opstelde. Daarin staat dat de Vlaamse regering vooral moet inzetten op renovatie van bestaande sociale woningen.
82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrice De Meyer

  Mensen met betalingsproblemen vinden blijkbaar nog steeds niet de weg naar het ocmw. Dat kan nochtans veel.leed besparen. Anderzijds: in de privé is het moeilijk nog iets betaalbaars te vinden om.te huren. Toen ik nog huurde betaalde ik 400 voor een heel huis. Als je nu een huis huurt is dat min. het dubbele...en de lonen en uitkeringen zijn zeker niet verdubbeld.

 • anna vandenberg

  Het appartement waar een familielid in woont, daar gaan ze de ramen vervangen, de appartementen zijn amper acht jaar geleden volledig vernieuwd. Het is door de vele misbruiken in de sector dat degene die echte hulp nodig hebben in de kou blijven staan. Een gezin dat in een sociale woning woont moet eerst de rekeningen betalen en dan op reis gaan of andere luxe uitgaven doen. Iemand die een woning koopt met een bescheiden inkomen, en die zijn er, moeten ook zuiniger leven.

 • stefan crama

  Patrick Kelchtermans, heb ik 1 x meegemaakt en hopelijk nooit meer. Voor de huurder een hoop rechten en de eigenaar kan stikken.

 • Patrick Kelchtermans

  Je wordt trouwens niet zomaar uit je huurwoning gezet hoor. Een paar maanden niet betalen is volgens de vrederechter geen probleem, dan is het minnelijke schikking en mag je afbetalen in schijfjes van 20 euro. AEn als je dat niet wil, moet de boze, kapitalistische verhuurder de kosten maar dragen. Eer er echt een procedure tot uitzetting wordt opgestart, moeten de schade en-of de overlast en-of de onkosten al wreed de pan uitswingen.

 • Ronny Biesen

  Klopt, iedereen in dit land gaat gebukt onder de zware facturen en belastingen waarvoor de overheid de schuld draagt. Vele gezinnen betalen van hun loontje van 1200-1400 euro 650 tot 850 euro huur. Daarbij komt, de facturen stijgen en wat doet Homans, ze laat de huurprijzen ook nog eens stijgen. En de huurinkomsten zijn nog onbelast ook voor de eigenaar.