Wegen en Verkeer waarschuwt voor gevaarlijk gladde ochtendspits

Thinkstock
Vanochtend komt een zwakke neerslagzone vanaf de kust Vlaanderen binnen. De neerslag bestaat uit een mix van lichte regen en sneeuw. Met temperaturen rond het vriespunt is er kans op ijzelvorming op de wegen en dus gladheid. Dat zegt het agentschap Wegen en Verkeer.

Het agentschap waarschuwt weggebruikers dat de wegen tegen de ochtendspits glad kunnen zijn. Wegen en Verkeer volgt de situatie op de weg op en zal uitrijden om preventief zout te strooien waar en wanneer nodig. "Bij een grotere hoeveelheid neerslag kunnen de preventief aangebrachte smeltmiddelen wegspoelen. Op het bevroren wegdek kan de aanvriezende neerslag dan gevaarlijk gladde wegen veroorzaken. Een aangepaste rijstijl is zeker aangewezen", aldus het agentschap.

Wegen en Verkeer geeft aan weggebruikers het advies om voor zij aan hun reis beginnen de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen.

Vanaf morgen weer warmer

Vanochtend is het zwaarbewolkt met wat sneeuw in het oosten van het land en lichte regen of lokaal wat smeltende sneeuw in het westen, maar vanaf het noorden wordt het vervolgens droog en geleidelijk vrij zonnig. De maxima liggen tussen 3 en 6 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 6 en 8 graden elders. De wind waait zwak en later matig uit het noorden of het noordnoordoosten. Er is kans op rukwinden tussen 50 en 60 kilometer per uur, aldus het KMI. 

Vannacht is het overwegend helder of licht bewolkt maar in het westen neemt de bewolking opnieuw toe. Er is ook kans op vorming van nevel en aanvriezende mist. In de kuststreek blijven de temperaturen positief, rond +2 graden, maar in het binnenland verwachten we opnieuw nachtvorst, tussen ­1 en ­6 of ­7 graden.

Morgen wordt het meestal bewolkt in het noordwesten van het land, met hier en daar nog een buitje, dat 's ochtends winters kan zijn. In de zuidoostelijke helft van het land blijft het tijdens het grootste deel van de dag nog zonnig. De maxima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 7 of 8 graden in het centrum van het land. 

Donderdag is het meestal zwaarbewolkt met vanaf het noorden lichte regen. In de Ardennen kan er tijdelijk ook wat smeltende sneeuw of sneeuw vallen. De maxima liggen tussen 2 en 5 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 5 en 8 graden elders. Vrijdag en zaterdag is er vrij veel bewolking met soms wat lichte neerslag. De maxima liggen tussen 5 en 8 graden in de Ardennen en tussen 8 en 12 graden elders. Vanaf zondag krijgen we afwisselend opklaringen en wolkenvelden, soms vergezeld van buien. De temperaturen blijven dicht bij de gemiddelden voor dit seizoen met waarden tussen 5 en 8 graden in de Ardennen en tussen 8 en 12 graden elders. Alleen in de Ardennen is nog lichte nachtvorst mogelijk.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Loukie Van Ypersele

  Van aan de Kust tot naar Aalter 3 graden en lichte regen deze morgen ,geen aanvriezende regen gezien en gevoeld ,bedankt weervrouwen ,mannen voor de wederom zeer juiste voorspelling .

 • Ronny Van Wijngaerden

  is het zout op ?

 • Peter Rousseeuw

  Rij op tijd door , het is nog winterweer precies of dat is de eerste keer dat dat voor komt.

 • Bert Camps

  Het is hier kurkdroog, dus stop aub met strooien.

 • Bjorn Eeckhout

  Oesje, en nu? Ik werk bij de huisvuilophaling (niet bij de gemeente). Iedereen hun afval terug binnen halen?