Weg met de doodskist: in Brussel kan je lijk binnenkort laten composteren of oplossen in bad

Getty Images
De Brusselse regering kan in de toekomst nieuwe vormen van lijkbezorging toestaan zoals 'humusatie' of ‘aquamatie'. Het wordt in het Brussels gewest ook mogelijk om in een ander lijkomhulsel dan de traditionele houten lijkkist te worden begraven. Dat staat in de ordonnantie die de huidige wetgeving rond begraafplaatsen en lijkbezorging moderniseert en donderdag goedgekeurd werd in het Brussels Parlement. 

Humusatie is een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van de overledene wordt verteerd dankzij de micro-organismen uit compost van verhakseld snoeihout. Na 12 maanden zijn de stoffelijke resten omgevormd tot een gezonde en vruchtbare humus (grond, en niet de eetbare dipsaus hummus, nvdr.) Bij aquamatie wordt een overledene gedurende vier uur in een alkaline-wateroplossing van 96 graden Celsius gelegd tot er enkel beenderen overblijven. Zelfs het waterbadje waarin het lijk gelegen heeft, zou herbruikbaar zijn.

Naast die nieuwe vormen van lijkbezorging wordt het ook mogelijk het stoffelijk overschot te begraven in een ander lijkomhulsel dan de traditionele houten doodskisten zoals een lijkwade of een doodskist in karton. Tenslotte krijgen de gemeenten een grotere autonomie door hen toe te laten, elders dan de begraafplaats, zones af te bakenen waar de as van verbrande lijken uitgestrooid mag worden, zo dicht mogelijk bij de natuur.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • An De Cock

  Dit is een goede manier om het milieu te ontzien! De mensen hoeven zich hiervoor zelfs niets te ontzeggen. Mij geeft het net een goed gevoel om zo te kunnen bijdragen aan minder vervuiling. Ik hoop dat het snel overal wettelijk mogelijk wordt.

 • Claudine Steenackers

  Top idee. En laat iedere persoon voor dit zelf te beslissen

 • Marina Robijns

  Dat werd tijd. Ik wil niet dat mijn kinderen een kist betalen van minimum 1000 euro om daarna voor ik opgebrand word eruit gehaald te worden, de oven in en de kist terug de etalage in voor de volgende. Voor mijn part lossen ze mij op met wc eend en spoelen mij door de wc. Dood is dood en die cinema daarrond is toch maar om anderen hun zakken te vullen. Kunnen ze nog elke keer als ze de wc doortrekken zeggen doe mama daar de groeten. Pff.

 • Marcel Van Cauwenberghe

  Weinig respect voor de overledenen.

 • Karine Jaak Aelbrecht Lommens

  Met Wat zijn ze bezig? Laat het zoals ieder het wenst. Wij zijn mensen geen afval !!!!!!