Weeskind met moeizame jeugd en jeugdcrimineel uit Marseille: de levensloop van 2 mannen die terechtstaan voor schietpartij in Joods Museum

Nemmouche (R) en Bendrer worden beschuldigd van de aanslag op het Joods Museum.
BELGA Nemmouche (R) en Bendrer worden beschuldigd van de aanslag op het Joods Museum.
Mehdi Nemmouche (33) en Nacer Bendrer (30), de twee mannen die terechtstaan voor de aanslag op het Joods Museum, hebben twee verschillende levenslopen gekend. Dat blijkt uit het moraliteitsverslag (verklaringen over het karakter en moreel gedrag van een individu) dat van beide mannen is opgemaakt. 

Waar Bendrer opgroeide in een gelukkig gezin met nog vijf broers en twee zussen, is Nemmouche de zoon van een moeder met psychiatrische problemen en een vader die al snel uit zijn leven verdween. Beiden kwamen al op jonge leeftijd in aanraking met het gerecht.

Mehdi Nemmouche zag het levenslicht op 17 april 1985, in Tourcoing, als de zoon van Aouda Nemmouche en een onbekende man. Aouda Nemmouche is nooit in staat geweest haar zoon op te voeden. Daarom werd de jongen op de leeftijd van drie maanden toevertrouwd aan een pleeggezin. Daar verbleef hij tot hij zestien jaar oud was. 

Cultuurshock 

Vanaf de leeftijd van acht jaar bracht hij wel een weekend per maand door bij zijn grootouders. Dat leidde volgens zijn pleegouders tot een cultuurshock omdat zij zelf katholiek waren en Nemmouches grootouders moslims. Toen hij negen jaar was, zou Mehdi Nemmouche tijdens zo'n weekend bij zijn grootouders verplicht besneden zijn, wat een traumatische ervaring bleek.

Vanaf twaalf jaar begon het met hem ook mis te gaan en werd hij opstandig, wat hem een plaatsing in een weeshuis opleverde. In die periode begon hij zich ook voor de islam te interesseren, om al snel te radicaliseren. Op de leeftijd van zestien jaar, na een eerste overval, werd hij opgesloten in een pensionaat en tussen december 2007 en december 2012 zat Nemmouche verschillende veroordelingen uit voor diefstallen met geweld. 

(Lees verder onder de foto.)

Tekening van Mehdi Nemmouche tijdens het proces.
BELGA Tekening van Mehdi Nemmouche tijdens het proces.

In de gevangenis radicaliseerde hij nog verder en na zijn vrijlating in december 2012 vertrok hij via Libanon naar Syrië, waar hij zich aansloot bij wat later Islamitische Staat (IS) zou worden. Hij zou er onder meer een aantal Franse gijzelaars bewaakt hebben. In februari 2014 verliet hij Syrië om na een rondreis door Azië op 18 maart 2014 op te duiken in de luchthaven van Frankfurt en op 30 maart aan te komen in Brussel.

Van kleine crimineel naar medeplichtige aanslag

Nacer Bendrer werd dan weer op 14 april 1988 in Marseille geboren als de oudste van vijf broers en twee zussen. In het gezin zouden weinig problemen geweest zijn maar al op 12-jarige leeftijd kwam Nacer Bendrer in aanraking met het gerecht voor een diefstal. Tussen 2004 en 2007 liep hij tien veroordelingen op, waardoor hij tussen 2006 en 2011 in de gevangenis verbleef. Het was daar, in de gevangenis van Salon-de-Provence, dat hij Mehdi Nemmouche leerde kennen.

Na zijn voorwaardelijke vrijlating in het dossier rond de aanslag op het Joods Museum, in november 2016, werd hij nog tot vijf jaar cel veroordeeld voor een poging tot afpersing.

Bendrer beschrijft zichzelf als een niet-praktiserend moslim maar in de gevangenis stond de man wel gekend als geradicaliseerd. Volgens de gerechtspsychiater is de kans klein dat Bendrer zijn leven zou beteren, terwijl Nemmouche weigerde zich door de psychiater te laten onderzoeken. 

(Lees verder onder de foto.)

BELGA

Namen

Op 22 maart 2016, de dag van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, wist Nemmouche al wie die aanslagen gepleegd had. Dat kwam vandaag aan bod tijdens het proces over de aanslag op het Joods Museum. Op vraag van Michèle Hirsch, die het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België verdedigt, keerden de speurders terug naar het gesprek dat Nemmouche die dag had met Salah Abdeslam, die ook opgesloten zat in Brugge.

De twee zaten in verschillende cellen, maar als ze luid praatten konden ze elkaar wel horen, legden de speurders uit. Op 22 maart vertelde Nemmouche aan Abdeslam wat hij zag op zijn tv, over de aanslagen, over huiszoekingen die die dag al gebeurden en over de zoektocht naar de man met het hoedje.

In de tv-journaals werd echter niet gezegd wie die aanslagen gepleegd had, omdat de daders op dat moment nog niet geïdentificeerd waren. Nemmouche zei aan Abdeslam dat Sofiane uit Schaarbeek en Brahim bij de aanslag omgekomen waren. Sofiane was de schuilnaam voor Najim Laachraoui, en Ibrahim El Bakraoui was de andere terrorist die de aanslag in Zaventem pleegde. Hij zei ook dat dat betekent dat Abrini nog overbleef. Later werd Abrini geïdentificeerd als de man met het hoedje.

Verdediging Nemmouche: “Inspecteur loog in verklaring”

Sébastien Courtoy, de advocaat van Mehdi Nemmouche, heeft op het assisenhof zijn eerste vragen afgevuurd op de speurders die het onderzoek hebben gevoerd. De advocaat neemt daarbij geen blad voor de mond en trekt hun verklaringen en rapporten openlijk in twijfel. Zo insinueerde meester Courtoy in zijn eerste vragen dat een inspecteur van de Brusselse lokale politie gelogen had in zijn verklaring voor het assisenhof. 

(Lees verder onder de foto.)

Sébastien Courtoy
Photo News Sébastien Courtoy

Volgens de advocaat had de inspecteur in zijn proces-verbaal geschreven dat “de namen van de slachtoffers op bevel van de federale gerechtelijke politie niet aan de lokale politie mochten meegedeeld worden”. In zijn verklaring voor het assisenhof zou de getuige dat zo niet gezegd hebben. “Ik heb geen valse verklaring afgelegd”, zei de inspecteur. “De namen van de slachtoffers waren voor ons ook niet belangrijk, wij voerden het onderzoek niet. Wij stelden alleen een proces-verbaal op, omdat we als eersten ter plaatse waren.”

Meester Courtoy liet ook opmerken dat Mehdi Nemmouche niet alleen was in de gevangenis van Brugge, toen hij daar op 22 maart 2016 informatie over de daders van de aanslagen in Brussel doorgaf aan Salah Abdeslam: “Ook Mohamed Bakkali zat in die afdeling, één van de beweerde organisatoren van de aanslagen in Parijs.”

Stemvergelijking

De advocaat trok ook het werk in twijfel van de Franse expert die een stemvergelijking had gedaan tussen de stem van Mehdi Nemmouche en de stem op de opeisingsvideo’s. Zo vroeg Courtoy zich onder meer af waarom de expert een negatief resultaat niet als dusdanig had genoteerd in zijn rapport. Na een heel technische uitleg benadrukte de expert dat hij nooit zei dat beide stemmen, die van Nemmouche en die op de opeisingsvideo, identiek waren. 

“Wel dat de resultaten van de vergelijkingen allemaal in dezelfde richting gingen, namelijk dat ze de hypothese ondersteunden dat de stemmen sterk gelijkend waren”, aldus de expert. “Als er een nieuwe stemvergelijking gebeurt, zal die in ieder geval niet door u gebeuren”, sneerde de advocaat. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank Van den Bulck

    Ochgottekes, gaan ze het weer over deze boeg gooien ? Ongelukkige jeugd en dergelijke. Stop Dat ellendige gepamper van dit gespuis eens eindelijk !!!

  • Jan Dekoninck

    Uiteindelijk moeten we ook toegeven dat de maarschappij voor weeskinderen de goedkope oplossing zoekt . Dit praat niets goed van wat ze deden maar naar de toekomst moeten we ons eens bezinnen of we niet beter wat meer uitgeven om die kinderen een echte thuis en een echte opvoeding te geven !!